![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2007 Skąd: EPGD Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Serwus,
mam w tabeli "origin_id" gdzie mamy nieskończoną liczbę czteroliterowych wartości. Chcę wyświetlić pięć najszczęściej występujących (powtarzających się) wartości. Coś w stylu TOP5. Wiem jak to zrobić dla skończonego zbioru, ale nie mam pojęcia, jak skonstruować zapytanie, gdy "origin_id" może być dowolny. Pomoże ktoś? Ten post edytował slupek 24.11.2009, 16:09:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat gdzie mamy nieskończoną liczbę czteroliterowych wartości Kombinacje czteroliterowego ciągu są z reguły skończone ![]() poczytaj w manualu mysql o group by oraz count -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2007 Skąd: EPGD Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle się wyraziłem - są skończone, ale ja mam może 50 - 100 różnych, a mogą się pojawić nietypowe, nie chcę ręcznie ustalać zakresu.
Gdzieś coś paprzę, bo mi krzaczy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
origin_id brakuje w sql zapytaniu
-------------------- Kto rano wstaje ten leje jak z cebra.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 16.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dajesz COUNT(`orgin_id`) AS 'ile', więc w pętli powinieneś użyć $row['ile'].
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dajesz COUNT(`orgin_id`) AS 'ile', więc w pętli powinieneś użyć $row['ile']. Krok do przodu, dzięki. Klik Tylko nie sczytuje mi wartości z $orgin_id dla każdego wyniku. (sorki za post pod postem) Ok, doszedłem do celu, działa; teraz kosmetyka: źle określam zmienne, żeby to wstawić do tabelki?
Rozwiązane, dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.
Pozwólcie, że pociągnę dalej.
Chciałbym, żeby podało tylko takie wyniki, gdzie 'callsign' ma więcej niż 6 znaków. Reszta musi zostać. Da się? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:32 |