![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Skąd: Wolbrom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kilku intensywnych godzinach wertowania kartek i internetu udało mi się spłodzić taki skrypt logowania:
Działa całkiem przyzwoicie tylko, że zamiast if($konto=admin) chciałbym wprowadzić uprawnienia(0 dla usera 1 dla admina). Pole w tabeli już mam. Jakieś daremne próby dopisania tego są zakomentowane w powyższym kodzie. Domyślam się, że trzeba wysłać zapytanie do bazy, zapisać w tablicy i dopiero przyrównać do 1? A teraz drugi problem. Jak się zaloguję jako jakiś user bądź admin to chciałbym aby chodząc po podstronach było zapamiętane, że jestem zalogowany(tablica $_SESSION?). Bo tak klikając na jakąś podstronę i znów wchodząc do panela usera muszę na nowo podawać dane. Jak zrobić aby być zalogowanym dopóki nie zostanie wybrana opcja "wyloguj"? Dziś już kiepsko myślę ale mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to napisałem. Proszę o słowa krytyki i pomocy co do moich wypocin ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
#1 Pobierasz z bazy dane usera >> kim jest i wtedy sprawdzasz
#2 Każda strona z session_start(), sprawdzasz czy jest. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2009 Skąd: Wolbrom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
#1 Pobierasz z bazy dane usera >> kim jest i wtedy sprawdzasz A jak by miało mniej więcej zapytanie wyglądać? #2 Każda strona z session_start(), sprawdzasz czy jest. Na początku każdej strony html mam:
I dalej po kliknięciu na inną podstronę i ponownie na podstronę z panelem użytkownika muszę podawać dane do logowania.. ;/ Na dziś już wystarczy będę się męczył jutro. Jakieś małe podpowiedzi do tego jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Na początku każdej strony html mam: heeee? a nie .php? Cytat A jak by miało mniej więcej zapytanie wyglądać? Tak jak masz tyle że dodatkowo pobierz kim jest i zapisz do sesji czy cu... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Jak nie wiesz do czego służy ob_start() to po co używasz? Tutaj w ogóle Ci nie jest potrzebne.
Jeżeli masz już pole w tabeli kim jest user, to w najprostrzy sposób sprawdzasz:
i sprawdzasz jaki ma dostęp do danej strony, czy 0 czy 1 i masz autoryzację ![]() -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
To mam pozmieniać rozszerzenia na php żeby to zadziałało?(sesje)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Każdemu plikowi w którym jest skrypt musisz dać .php. dodatkowo kod php musisz zawrzeć w <? i ?>.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Z sesjami jakoś poszło. Ciągle niestety mam problem z tymi uprawnieniami. Wszystko wygląda teraz tak:
Czuję, że niepotrzebnie wszystko skomplikowałem. W tabeli uzytkownicy mam pole uprawnienia(int) i tam przy loginie admin - 1. W chwili obecnej mam błąd: Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' w linii z moim zapytaniem(dlaczego mnie to nie dziwi..). A może zostawić to i zrobić jak było if($login=='admin') itd.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamień na:
i
na
#edit. Ooo 500 post :-) Ten post edytował b4x 24.11.2009, 19:18:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Niestety:
Notice: Undefined index: upr in C:\Program Files\EasyPHP 3.0\www\biblioteka3\logowanie3.php on line 27 Notice: Undefined index: upr in C:\Program Files\EasyPHP 3.0\www\biblioteka3\logowanie3.php on line 31 Po czym i tak przekierowuje na index2.php(plik usera) a nie na admin.php Tak wygląda końcówka:
Ten post edytował chico2 24.11.2009, 19:35:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli nie ustawiasz $_SESSION['upr'] - nigdzie, tzn. nie jest zdefiniowane.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz wygląda to tak. Nie ma żadnych błędów ale przekierowuje niezależnie od podanych danych na index2.php Ten post edytował chico2 24.11.2009, 20:31:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu masz błąd.
Ten post edytował Blame 24.11.2009, 20:39:26 -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
A to to już sam nie wiem ; / Ma być: ? |
|
|
![]()
|
|
Spróbowałem być "jasnowidzem", z tego co zrozumiałem - w bazie masz użytkowników, adminowi w bazie w tabeli uprawnienia dajesz 1.
Więc jeśli tak jest, poprawiłem trochę Twój skrypt. Zobacz to :-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dokładnie tak mam. Dzięki za naniesione poprawki. Teraz przetestowałem skrypt i działa jak należy.
Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 05:21 |