![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 4 Dołączył: 9.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taki kod:
i wyskakuje mi taki błąd: zapytanie: Resource id #9----blad:Something is wrong in your syntax obok 'Resource id #9' w linii 1 Od jakiegoś czasu staram się znaleźć błąd, lecz nie jestem w stanie. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że mam identycznie wyglądający drugi plik, który dodaje newsy iDZIAŁA... Proszę Was o pomoc, ponieważ mam ochotę rozwalić monitor klawiaturą... Z góry thx. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 29 Dołączył: 18.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Chłopaki... Zapytanie jest w porządku. Problem jest prostszej natury. $dupa to już przetworzone przez mysql_query zapytanie. Dlatego mu wywala resource_blabla
On do mysql_query wysyła coś w stylu mysql_query( mysql_query($dupa) ) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Bo to że ma zapytanie w nawiasach jest pewnie pozostałością po innym mysql_query... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 4 Dołączył: 9.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W poprzednim pliku również miałem zapytanie w stylu mysql_query aby wyświetlić newsy... tamto zapytanie jest o innej nazwie i działa poprawnie... tak wygląda plik który dodaje newsy i działa...
może wy znajdziecie różnicę, ja nie widzę (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) ... może za długo nad tym siedzę... (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A ja Ci mówię, że masz coś w stylu:
$dupa = mysql_query("INSERT INTO `komentarze` SET tresc='$tr', nazwa_komentarza='$nazwa_kom' "); $iddupa = mysql_query($dupa) or die ('zapytanie: '.$dupa.'----blad:'.mysql_error()); zamiast: $dupa = "INSERT INTO `komentarze` SET tresc='$tr', nazwa_komentarza='$nazwa_kom' "; $iddupa = mysql_query($dupa) or die ('zapytanie: '.$dupa.'----blad:'.mysql_error()); i dlatego na zapytaniu dwukrotnie wykonuje Ci mysql_query i stąd ten błąd. Nie wiem gdzie dokładnie to drugie mysql_query masz wbite... Może w innym pliku jeszcze, ale to właśnie powoduje przekazanie do bazy tego dziwnego resource zamiast zapytania. |
|
|
![]()
|
|
Ok! Znalazłem błąd w innym pliku i faktycznie było tak jak mówiliście miałem mysql_query(mysql_query(zapytanie...) - pozostałość po jednej linijce nie do końca skasowana (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Lecz teraz problem nadal istnieje ponieważ nie mam pojęcia czemu nie chce mi dodawać do bazy dwóch zmiennych...
zmienna nazwa_k jest pobierana z adresu strony.
zamienna $nazwa_kom jest wyświetlana i w pasku adresu strony oraz w echo... Dlatego moje pytanie czemu w takim razie nie dodaje tej zmiennej do bazy?! |
|
|
![]()
|
|
Prawdopodobnie ma problem z przechwyceniem jednocześnie GET i POST. Sprawdź czy aby rzeczywiście coś jest w tych zmiennych i czy zapytanie się wykonuje. Przydają Ci się var_dump i mysql_error.
|
|
|
![]()
|
|
Troszkę pozmieniałem, bo uznałem, że będzie lepiej i jest lepiej ale brakuje 1 rzeczy (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) to jest formularz pliku poprzedniego który nam wysyła id_newsa który chcemy skomentować:
A to jest plik który dodaje nam komentarze:
1. wiersz jest dodawany do bazy danych 2. wiersz zawiera poprawną treść 3. id_newsa przed textarea wypisuje nam dobry id_newsa 4. id_newsa jest dodawane lecz w bazie ma wartość 0 5. drugi var_dump (po zapytaniu) zwraca nam wartość NULL dlaczego tak się dzieje? Jeszcze nigdy nie miałem tak dziwnego problemu... :| Spróbowałem zmienić zapytanie na takie:
i wyskakuje taki błąd: string(9) "$id_newsa" zapytanie: INSERT INTO komentarze.tresc, komentarze.id_newsa VALUES ('iujh[9h[', '$id_newsa') ----blad:Something is wrong in your syntax obok ' komentarze.id_newsa VALUES ('iujh[9h[', '$id_newsa')' w linii 1 Ten post edytował Dziadzia 24.11.2009, 12:59:16 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od prawidłowej składni poleceń sql,
Kod INSERT INTO komentarze (tresc, id_newsa) VALUES ('jakas tresc', 323421)
|
|
|
![]()
|
|
Zacznij od prawidłowej składni poleceń sql, Kod INSERT INTO komentarze (tresc, id_newsa) VALUES ('jakas tresc', 323421) 1. tamto polecenie jest dobre ponieważ w innych plikach je wykorzystuje i działa 2. id_newsa nie jest liczbą wymyśloną przeze mnie tylko jest zmienną... 3. dalej nie działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
To że w innych działa, nie znaczy, że masz akurat przypadek dokładnie taki sam jak w pozostałych. Zauważ, że baza pluje się o coś, co jest przed wskazanym fragmentem, a więc o przecinek, którego tam nie powinno być. Użyj albo składni maryaana, albo jeśli się przyzwyczaiłeś do seta to
Przy czym ja bym to z pewnych względów zamienił na:
Doczytaj sobie dlaczego...A co do błędu jeszcze. Jak Ty przekazujesz do formularza zmienną$id_newsa? Jako tekst? Chłopie... Uciekaj z html ze zmienną poprzez wstawkę php a nie wpisuj ją na pałę. Tak ma to być (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował thek 24.11.2009, 20:45:42 |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie to które miałem jednak działało poprawnie. Błąd tkwił w <input> źle go sformułowałem ma być tak jak piszesz:
Serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc w tym temacie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 10:30 |