![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z zainstalowaniem netbeans na Ubuntu. Problem poniżej: ![]() Linuxem bawie się dopiero drugi dzień, wiec proszę o wyrozumiałość.
Powód edycji: [erix]: przeniosłem
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A nie próbowałeś po prostu otworzyć menagera pakietów (gdzieś w menu jest - być może pod nazwą instalowania programów) i tam zaznaczyć "netbeans"?
A tym sposobem co robisz, we właściwościach nadać plikowi prawa do wykonywania i uruchomić w konsoli/powłoce. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zapomnij też o sudo
czyli sudo sh sciezka do pliku.sh -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy w terminalu sudo apt-get install netbeans
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 266 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Wielkie!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 161 Pomógł: 9 Dołączył: 14.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy w terminalu sudo apt-get install netbeans Ale wtedy nie ma chyba możliwości wybrania, jeśli chce się zainstalować tylko dla PHP. Trzeba ściągać całe 600mb. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Osobiście polecam zdecydowanie instalować NetBeans przez plik .sh a nie przez .deb. Problem leży w tym, że próbujesz ten plik wyświetlić a musisz go wystartować (jak widzisz pojawia się gedit). Najlepiej zrobić to z konsoli z folderu w którym zawarty jest ten plik:
Kod chmod +x netbeans*.sh
sudo ./netbeans*.sh |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Pobierana jest podstawowa paczka, a moduł PHP można bez problemu ściągnąć już w samym netbeansie. Bzdura. Ściągasz od razu paczkę oznaczoną kropką w kolumnie "PHP" (43 MB dla wersji 6.7.1 PL pod Linuxa) z tej strony: http://netbeans.org/downloads/index.html Zmieniasz uprawnienia ściągniętego pliku na wykonywalny i uruchamiasz. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
@blooregard -> przez apt-get instaluje się bez php
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ściągnąłem z menadżera oprogramowania. Ściągneło chyba wersje pod Jave... Wlazłem w pluginy i ściągnąłem do PHP i po problemie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat @blooregard -> przez apt-get instaluje się bez php Nie widzę sensu instalacji oprogramowania z repo Ubuntu, gdy jest dostępna wersja instalacyjna (.sh bądź .bin), nawet w przypadku początkującego usera. Tym bardziej, że w przypadku NetBeans nowe wersjie ukazują się dość często (aktualna jest 6.8 Beta) i w przypadku PHP zmiany w poszczególnych wydaniach NB są znaczące (np, w 6.8 Beta w stosunku do 6.7.1 pojawiło się pełne wsparcie dla Symfony), a paczki w repo nie są aż tak szybko aktualizowane. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z Nebeans wersją 6.8 beta więc wpisze tutaj zamiast tworzyc nowy temat.
Przesiadłem się na netbeans wcześniej używając Eclipse. Brakuje mi w Netbeans automatycznego podpowiadania argumentów funkcji. Niby mogę kliknąć ctrl+p i pokazuje argumenty jednak wolę żeby było tak jak w Eclipse że automatycznie wyświetlają mi się argumenty funckji po kolei bez wciskania czegokolwiek. Szukałem na google czegoś o tym ale wszędzie jest tylko info że ctrl+p pokazuje w tooltipie argumenty a żadnych informacji gdzie ustawić żeby automatycznie to robiło. Wie ktoś może gdzie znajdę tą opcję?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z Nebeans wersją 6.8 beta więc wpisze tutaj zamiast tworzyc nowy temat. Przesiadłem się na netbeans wcześniej używając Eclipse. Brakuje mi w Netbeans automatycznego podpowiadania argumentów funkcji. Niby mogę kliknąć ctrl+p i pokazuje argumenty jednak wolę żeby było tak jak w Eclipse że automatycznie wyświetlają mi się argumenty funckji po kolei bez wciskania czegokolwiek. Szukałem na google czegoś o tym ale wszędzie jest tylko info że ctrl+p pokazuje w tooltipie argumenty a żadnych informacji gdzie ustawić żeby automatycznie to robiło. Wie ktoś może gdzie znajdę tą opcję ![]() Pewnie w plikach konfiguracyjnych, zgaduję, że w ~/.netbeans , wskazówka to pewnie "tip albo "tooltip" po angielsku ( mogę się mylić, poprawiać ). -- WebNuLL -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:58 |