![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o sytuację, w której trzeba użytkownikowi ponownie pokazać formularz, bo np. nie wypełnił pewnych pól (leniuch jeden, niech mu dzieci makaronem obrosną !
![]() formularz.php: [php:1:4089c15ee5]<?php $smarty->assign('imie', array( 1 => 'Józek', 2 => 'Czesiek', 3 => 'Zbyszek')); $smarty->assign('imie_default', ($_POST['imie_id']) ? $_POST['imie_id'] : 0); ?>[/php:1:4089c15ee5] formularz.tpl: [php:1:4089c15ee5]<?php <select name="imie_id"> {html_options options=$imie selected=$imie_default} </select> ?>[/php:1:4089c15ee5] i to działa. ![]() :?: Pytanie czy Smarty nie potrafi tego zrobić automatycznie ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wczoraj pierwszy raz zagladnalem do manuala smarty i jest tam ustep ktory odpowiada na twoje pytanie bo smarty ma wewnetrznie wbudowana obsluge get i post o ile sie nie myle to jest {$smarty.post.zmienna}
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 1.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za podpowiedź, faktycznie, możena z tego skorzystać. Wrzucam tu kod, może się komuś przyda.
formularz.php: [php:1:7ffe0f963f]<?php $smarty->assign('imie', array( 1 => 'Józek', 2 => 'Czesiek', 3 => 'Zbyszek')); ?>[/php:1:7ffe0f963f] a defaultową wartość (załóżmy że chcę mieć defaultowego "Cześka") musze wpisać przy selected formularz.tpl: [php:1:7ffe0f963f]<?php <select name="imie_id"> {html_options options=$imie selected=$smarty.post.imie_id|default:"2"} </select> ?>[/php:1:7ffe0f963f] Tak jest chyba bardziej elegancko niż to co poprzednio pisałem. dzięki dzięciole ! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mała uwaga: Metoda jest dobra przy selectach, checkboxach - przy input-ach textowych, albo textarea warto jeszcze sprawdzić dane przed wypisanie, usunąć tagi html itd....
-------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 01:27 |