![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam wielka prosbe o pomoc. Mam teksty polskie w bazie danych. Po ich wstawieniu do tresci maila (mam skrypt, ktory pobiera tekst z bazy i wysyla na email w formacie html) polskie znaki diakrytyczne sa OK. Niestety w temacie np. zamiast ś mam znaka akapitu (w Worda). Jak mozna poprawnie zakodowac polskie znaki w temacie. Prosze o pomoc. Oto fragment kodu: [php:1:5f6497b9fd]<?php $mail = new multi_mail; $mail->from = $conf['From']; $mail->subject = $subject; $mail->body = $body; $mail->to = $ar[email]; $mail->send_mail(); ---------------------------------------------------------------- Part of $mail class function build_letter($header) { global $lng; $letter = $header["content"]; if ($header["encode"] != "text/html"): $letter = chunk_split(base64_encode($letter)); $encoding = "base64nContent-Location: http://lc-words.com/images/$lng/tlo.gif"; else: $encoding = $header["encode"]; endif; return "Content-Type: ".$header["encode"]. ($header["name"]? "; name = "".$header["name"].""" :""). "nContent-Transfer-Encoding: $encodingnn$lettern"; } function set_multipart_mail() { $boundary = 'b'.md5(uniqid(time())); $multipart = "Content-Type: multipart/related; boundary ="$boundary"; This is a MIME encoded letternn--$boundary"; for($step = sizeof($this->headers)-1; $step >=0; $step--) { $multipart .="n".$this->build_letter($this->headers[$step])."--$boundary"; } return $multipart .= "--n"; } function get_full_message() { $mime = ""; if (!empty($this->from)): $mime .= "From: ".$this->from." n"; endif; if (!empty($this->body)): $this->body = ereg_replace("nn","n<p align=justify>",$this->body); $this -> attach_file("",$this->body,"text/html"); $mime .= "MIME-Version: 1.0n".$this->set_multipart_mail(); endif; return $mime; } function send_mail() { $mime = $this -> get_full_message(false); if(!mail($this->to,$this->subject,"",$mime)) die('<h4>Bad mail configuration!</h4>'); } ?>[/php:1:5f6497b9fd] Z gory bardzo wyszstkim dziekuje! -------------------- --
Zbyszek |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Pro => php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 1 Dołączył: 22.09.2003 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zobacz w outlooku jak to wygląda gdzieś w opcjah żeby pokazał header
tam temat jest coś w stylu =?iso8859 coś tam coś tam. jusz nie pamiętam ale chyba polskie literki są w stylu =?bf gdzie bf to liczba w systemie szestnastkowym polskiego znaku. Tak jak muwie - najlepiej zobacz w otlooku jak to wygląda. Mam nadzieje że pomogłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 17.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("tsharek") zobacz w outlooku jak to wygląda gdzieś w opcjah żeby pokazał header
tam temat jest coś w stylu =?iso8859 coś tam coś tam. jusz nie pamiętam ale chyba polskie literki są w stylu =?bf gdzie bf to liczba w systemie szestnastkowym polskiego znaku. Tak jak muwie - najlepiej zobacz w otlooku jak to wygląda. Mam nadzieje że pomogłem. Dziekuje za odpowiedz. Wyglada to tak: Subject: Słowo na poniedziałek: wieczno¶ć co wedlug mnie oznacza, ze temat jest zle zakodowany badz nie jest zakodowany w ogole. Z gory dziekuje za pomoc! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:04 |