![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Troszke z innej beczki Mianowicie dziewczyna ma działalność gospodarczą i jest na ryczałcie. W tym momencie działalność jest zawieszona bo pracuje. Problem w tym że jest taki okres ze mogłbym zarobić dodatkowo bo mam czas. Moje pytanie jest takie czy zawierając umowe o dzieło z moją dziewczyną moge handlować na nią i wystawiać rachunki?? Niechce otwierać kolejnej dziallalności ze względu na to że straciłbym możliwość dofinansowania a czekam do przyszłego roku. Chciałbym generalnie na nią troche porobic. Może ktoś z was wie coś na ten temat. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W tym momencie działalność jest zawieszona bo pracuje Cytat Moje pytanie jest takie czy zawierając umowe o dzieło z moją dziewczyną moge handlować na nią i wystawiać rachunki?? Nie, bo, 1) działalność jest zawieszona i 2) Twoja dziewczyna jest Twoją dziewczyną, ale prawnie, gdybyś zawarł z nią umowę, to byłbyś jej pracownikiem i tylko pracownikiem, nie ma możliwości, żebyś mógł "handlować na nią" i wystawiać rachunki. To tak jakbym ja był zatrudniony na umowę o dzieło u mojego szefa i prowadził za niego działalność gospodarczą. Oczywiście, jeśli miałbyś stosunek pracy w postaci umowy o dzieło, to obowiązkowo wystawiałbyś jej rachunki, ale - jak wspominasz już na początku tematu - w tym momencie działalność jest zawieszona, więc nie możesz. http://www.rp.pl/artykul/56257,199569_Aby_...udnionych_.html oraz http://www.mg.gov.pl/Przedsiebiorcy/Poradn...i+gospodarczej/ -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki ale teraz troche inaczej.
Działalność zostaje odwieszona Osoba ta zawiera ze mna umowe o dzieło Ja wykonuje to co jest zawarte w tej umowie , czyli handel i czy to jest zgodne z prawem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Jeżeli ktoś prowadzi działalność gospodarczą może zawrzeć umowę cywilnoprawną z podwykonawcą. Pytanie czy to co chcesz robić jest klasyfikowane jako umowa o dzieło. Jeżeli tak to nie widzę przeszkód.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:21 |