![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka
![]() Mam pytanko. Wiem że jest ono może banalne ale jakoś nie moge sobie z tym poradzić :cry: Chodzi o to że mam tabele 'uzytkownicy' i 'profile'. Chciałbym przyporządkować określony wiersz z tabeli 'profile' do uzytkownika. Niestety nie bardzo wiem jak zapisać zapytanie do bazy danych w tabeli 'uzytkownicy' PRIMARY KEY teorzy kolumna o nazwie 'nazwa_uz' Jak zadać zapytanie zeby baza wiedziała że określony wiersz z jednej tabeli odnosi się do określonego wiersza z drugiej :?: Z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam paw ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze dwa razy rozpoczoles ten sam topic
po drugie to pytanie powinno wyladowac w dziale bazy danych po trzecie to podaj nazwy kolumn w tych tabeleach to pomyslimy nad odpowiedzia ![]() //edit z tego co narazie zrozumialem to tobie chyba chodzi o relacje, jesli tak to robisz mniewiecej tak: w tabeli uzytkownicy i profile musisz miec jakas wspolna kolumne, np. nazwa_uz i wtedy zapytanie wyglada tak: [sql:1:13873aa94f]SELECT u.* FROM uzytkownicy u,profile p WHERE u.nazwa_uz=p.nazwa_uz;[/sql:1:13873aa94f] To zapytanie wyswietli ci wszystkie rekordy z tabeli uzytkownicy gdzie kolumna nazwa_uz ma taka sam wartosc co nazwa_uz w tabeli profile. Jak chchesz wyswietlic profielto robisz tak: [sql:1:13873aa94f]SELECT p.* FROM uzytkownicy u,profile p WHERE u.nazwa_uz=p.nazwa_uz;[/sql:1:13873aa94f] Jak coś skopcilem to i tak pewnie mnie ktos poprawi, a ja moge sie wytlumaczyc ze mi sie juz niestety oczy kleja ![]() -------------------- gg: [img]http://www.gadu-gadu.pl/users/status.asp?id=1727434&styl=1[/img]1727434
e-mail: piasiu@op.pl HakumaMadafaka |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak chodzi mi o relacje ale chciałbym to zrobić przez php a nie w samym MySQL-u. dokładniej to chodzi mi o wstawienie do tabeli 'profile' danych tak aby byly przyporządkowane odpowiedniemu uzytkownikowi z tabeli 'uzytkownicy'
dzięki za podpowiedź |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co robic to w php skoro SQL zrobi to za ciebei prawdopodobnie szybciej??
A ja dalej nie wiem o co ci chodzi tyle ze wiem ze o relacje ale jakie dokladnie to nie wiem ![]() -------------------- gg: [img]http://www.gadu-gadu.pl/users/status.asp?id=1727434&styl=1[/img]1727434
e-mail: piasiu@op.pl HakumaMadafaka |
|
|
![]()
|
|
mam taki skrypt
<?php // rozpoczęcie sesji, która może okazać się konieczna później // rozpoczęcie w tym miejscu, musi ona zostać przekazana przed nagłówkami session_start(); // utworzenie krótkich nazw zmiennych // utworzenie krótkich nazw zmiennych $companyname=$HTTP_POST_VARS['companyname']; $locality=$HTTP_POST_VARS['locality']; $street=$HTTP_POST_VARS['street']; $posteoffice=$HTTP_POST_VARS['posteoffice']; $region=$HTTP_POST_VARS['region']; $phone=$HTTP_POST_VARS['phone']; $mobilphone=$HTTP_POST_VARS['mobilphone']; $faxnumber=$HTTP_POST_VARS['faxnumber']; $type=$HTTP_POST_VARS['type']; $age=$HTTP_POST_VARS['age']; $training=$HTTP_POST_VARS['training']; $education=$HTTP_POST_VARS['education']; $location=$HTTP_POST_VARS['location']; $englishlanguage=$HTTP_POST_VARS['englishlanguage']; $germanylanguage=$HTTP_POST_VARS['germanylanguage']; $russianlanguage=$HTTP_POST_VARS['russianlanguage']; $franchelanguage=$HTTP_POST_VARS['franchelanguage']; $italianlanguage=$HTTP_POST_VARS['italianlanguage']; $anotherlanguage=$HTTP_POST_VARS['anotherlanguage']; $jobs=$HTTP_POST_VARS['jobs']; $driving_license=$HTTP_POST_VARS['driving_license']; $dl_A1=$HTTP_POST_VARS['dl_A1']; $dl_A=$HTTP_POST_VARS['dl_A']; $dl_B1=$HTTP_POST_VARS['dl_B1']; $dl_B=$HTTP_POST_VARS['B']; $dl_C1=$HTTP_POST_VARS['dl_C1']; $dl_C=$HTTP_POST_VARS['dl_C']; $dl_D1=$HTTP_POST_VARS['dl_D1']; $dl_D=$HTTP_POST_VARS['dl_D']; $dl_BE=$HTTP_POST_VARS['dl_BE']; $dl_C1E=$HTTP_POST_VARS['dl_C1E']; $dl_CE=$HTTP_POST_VARS['dl_CE']; $dl_D1E=$HTTP_POST_VARS['dl_D1E']; $dl_DE=$HTTP_POST_VARS['dl_DE']; $dl_T=$HTTP_POST_VARS['dl_T']; if (!$companyname || !$locality || !$street || !$posteoffice || !$region || !$phone || !$type || !$age || !$education || !$location || !$jobs) { echo 'Nie podano wszystkich potrzebnych danych.<br />' .'Wróć do poprzedniej strony i spróbuj ponownie.'; exit; } $companyname=addslashes($companyname); $locality=addslashes($locality); $street=addslashes($street); $posteoffice=addslashes($posteoffice); $region=addslashes($region); $phone=addslashes($phone); $mobilphone=addslashes($mobilphone); $faxnumber=addslashes($faxnumber); $type=addslashes($type); $age=addslashes($age); $training=addslashes($training); $education=addslashes($education); $location=addslashes($location); $englishlanguage=addslashes($englishlanguage); $germanylanguage=addslashes($germanylanguage); $russianlanguage=addslashes($russianlanguage); $franchelanguage=addslashes($franchelanguage); $italianlanguage=addslashes($italianlanguage); $anotherlanguage=addslashes($anotherlanguage); $jobs=addslashes($jobs); $driving_license=addslashes($driving_license); $dl_A1=addslashes($dl_A1); $dl_A=addslashes($dl_A); $dl_B1=addslashes($dl_B1); $dl_B=addslashes($dl_B); $dl_C1=addslashes($dl_C1); $dl_C=addslashes($dl_C); $dl_D1=addslashes($dl_D1); $dl_D=addslashes($dl_D); $dl_BE=addslashes($dl_BE); $dl_C1E=addslashes($dl_C1E); $dl_CE=addslashes($dl_CE); $dl_D1E=addslashes($dl_D1E); $dl_DE=addslashes($dl_DE); $dl_T=addslashes($dl_T); @ $db = mysql_pconnect('localhost', 'root', 'haslo'); if (!$db) { echo 'Błąd - połączenie z bazą danych nie powiodło się. Spróbuj jeszcze raz później.'; exit; } mysql_select_db('uwierz'); $zapytanie = "insert into przedsiębiorstwo values ('".$companyname."', '".$locality."', '".$street."', '".$posteoffice."', '".$region."', '".$phone."', '".$mobilphone."', '".$faxnumber."', '".$emailadress."', '".$discrabe1."', '".$data."')"; $wynik = mysql_query($zapytanie); $zapytanie = "insert into przedsiębiorstwo values ('".$type."', '".$age."', '".$training."', '".$education."', '".$location."', '".$englishlanguage."', '".$germanylanguage."', '".$russianlanguage."', '".$franchelanguage."', '".$italianlanguage."', '".$anotherlanguage."', '".$jobs."', '".$driving_license."', '".$dl_A1."', '".$dl_A."', '".$dl_B1."', '".$dl_B."', '".$dl_C1."', '".$dl_C."', '".$dl_D1."', '".$dl_D."', '".$dl_BE."', '".$dl_C1E."', '".$dl_CE."', '".$dl_D1E."', '".$dl_DE."', '".$dl_T."')"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if ($wynik) echo mysql_affected_rows().' Dane o przedsiębiorstwie i poszukiwany profil pracownika został zapisany do bazy danych.';0 ?> Chodzi mi o to jak zrobić tak żeby te dwie tabele miały relacje z tabelą 'uzytkownik' w której kolumny to nazwa_uz, haslo i email dzięki |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Prosze powiedzieć (na PW), który punkt Regulaminu został naruszony, a odblokuję temat celem dokonania poprawek.
Dotyczy ostatniego posta usera Pawel. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 23:53 |