![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Pisze swój sklep internetowy i natrafiłem na problem. Polega on na tym, że produkty sprzedawane w sklepie są wyciagane z bazy mySQL, w tabeli jeden pod drugim i wyglądają jednakowo. Chciałem to teraz przerobić i zrobić tak, że przykładowo produkt z opisem na samej górze bedzie miał tło szare, a produkt niżej tło białe, nastepnie szare i znowu białe... Tak, żeby to się odrózniało. Domyślam sie, ze trzeba zrobić pętle ale nie znam się na tyle w PHP i nie umie sobie z tym poradzic. Drugie pytanie: Jak zrobić, aby wyświetlały się losowo wybrane produkty np. 10 na głównej stronie sklepu? Za każdym odświeżeniem aby były inne... Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tutaj prosi się o pomoc nie o gotowca, pokaż jak próbowałeś.
Pierwsze mniej więcej coś takiego możesz dać.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrobiłem tak. Problem polega na tym, ze jedna tabela jest zapełniona, następna pusta, kolejna zapełniona itd.. ogółem zapełnione sa te z tym samym tłem.. Może ktoś wie co robie źle? Ten post edytował Nash64 19.11.2009, 22:08:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 19 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz mieć kolory naprzemienne w wierszach to nadaj odpowiednią klase dla tr.
Możesz pobierać losowe rekordy za pomocą funkcji rand() mysqla. Jak to ma się do wydajności nie wiem, nie korzystałem. -------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." - Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 673 Pomógł: 106 Dołączył: 31.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drugie pytanie: Jak zrobić, aby wyświetlały się losowo wybrane produkty np. 10 na głównej stronie sklepu? Za każdym odświeżeniem aby były inne... mysql_query("blablabla ORDER BY RAND() LIMIT 0, 10"); -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:37 |