![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zazwyczaj gdy spotykam kody różnego pokroju w PHP to czesto warstwa logiczna od wyglądu jest oddzielona.
Pal licho jeśli obsługa np. mysql'a jest w jakiś przystępny sposób zrobiona i do tego ktoś wykorzystał np. pdo i "przygotowywanie zapytań". Ale często spotykam się też z kodami gdzie zapytanie jest przygotowywane strukturalnie i dość często przy nieco bardziej złożonych mam problemy z ich rozszyfrowaniem ![]() Powstaje więc pytanie czy: warto oddzielić tę warstwę (jeśli taka istnieje) bazy danych - czyli to gdzie te duperele są obsługiwane i wypisać zapytania tak by znajdowały się w oddzielnym pliku i stworzyć coś na wzór smarty? Dla przykładu zapytanie
i np. taki kod w php który to przetworzy i wyciągnie zapytanie np. z xml:
Pytanie czy warto czy nie warto? Co ważne czy tak przygotowane zapytania były by wygodne w "obróbce", zmianach? Czy przeciętny PHPMaster wiedział by o co w tym chodzi? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przy zapytaniach typu select * from costam where .... order by costam limit 1,10 nie warto przy zlozonych zapytaniach ktore moze miec nawet kilkanascie relacji warto wiem bo ostatnio kolega mi wlasnie pokazal takie rozwiazanie w jego fw spoczatku nie wiedzialem o co biega ale jest to wydajniejsze.
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 5 Dołączył: 31.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no właśnie chodzi o złożone zapytania.
Swojego czasu napisałem klase którą przez pewien czas udoskonalałem i dorobiłem pętle, warunki i pare innych drobiazgów. ...ale jakoś nie miałem do czego tego wykorzystać. Planuję ruszyć z kopyta z pewnym projektem i muszę rozwiązać wszystko tak by to było dostępne dla innych programerów... jeśli by ktoś chciał klase z samplem to pisac na pw -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Przy zapytaniach typu select * from costam where .... order by costam limit 1,10 nie warto przy zlozonych zapytaniach ktore moze miec nawet kilkanascie relacji warto wiem bo ostatnio kolega mi wlasnie pokazal takie rozwiazanie w jego fw spoczatku nie wiedzialem o co biega ale jest to wydajniejsze. O czym Ty mówisz? Twierdzisz, że budując zapytanie w taki sposób (jakimś builderem) wykona się ono szybciej? Przecież i tak finalnie zrobiony z tego zostanie string, który będzie przekazany jako argument do funkcji *_query(). Takie rozwiązanie na pewno nie będzie wydajniejsze; będzie wręcz mniej wydajne. Ja napisałem sobie klasę, która dynamicznie tworzy mi zapytania (natchnęła mnie do tego klasa z Kohany), ale nie ze względu na wydajność, a dla wygody użytkowania:
Dzięki dynamicznemu dodawaniu warunków/sortowań/złączeń itd. zdecydowanie wygodniej jest mi w ten sposób tworzyć zapytania. PS: odszedłem nieco od tematu więc do niego powrócę. Wspomniane przez autora "templatowanie" zapytań to nic innego jako model (w MVC). W modelu zawierasz wszystkie zapytania i masz je w jednym miejscu, a nie porozrzucane po całym systemie. Ten post edytował phpion 19.11.2009, 12:44:50 |
|
|
![]()
|
|
PS: odszedłem nieco od tematu więc do niego powrócę. Wspomniane przez autora "templatowanie" zapytań to nic innego jako model (w MVC). W modelu zawierasz wszystkie zapytania i masz je w jednym miejscu, a nie porozrzucane po całym systemie. Dokładnie tak - znam model MVC i wiem na czym polega. Z tym że jestem za extreme programing - a od tego ostatnio się już odeszło i z tego co widzę to wraca się ponownie bo nikt nie ma czasu na tworzenie pięknego kodu ![]() ...stąd te pytanie, skoro nikt nie ma czasu na ładny kod to trzeba przygotować "zaplecze" tak by całość była odpowiednio poskładana. oj błogosławieni ci którzy w pracy robią to co chcą ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat O czym Ty mówisz? Twierdzisz, że budując zapytanie w taki sposób (jakimś builderem) wykona się ono szybciej? Przecież i tak finalnie zrobiony z tego zostanie string, który będzie przekazany jako argument do funkcji *_query(). Takie rozwiązanie na pewno nie będzie wydajniejsze; będzie wręcz mniej wydajne. Query buildera to ja tez uzywam nie chodzi mi o niego, zreszta napewno szybciej zadziala zwykle mysql_query() niz wszystkie te akcje co musi zrobic query builder na stringach i tablicach. Chodzi o zwykle template'ki dla zapytan sql. Takie CV dla sql w V trzymamy template zapytanie SQL a za pomoca C wypelniamy tylko potrzebne nam rzeczy jesli czesto mamy takie same zapytanie i zmienie sie tylko warunek where lub nazwa tabeli i kolumn to tak tez sie robi. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
no tak, ale wzorem smarty przetworzone zapytanie może być zapisane jako plik PHP i taki skompilowany plik nie musi być już przetwarzany ponownie do czasu aż skrypt zauważy że we wzorcowym pliku z szablonami zapytań dokonano zmian. Wtedy zaś to przetworzy i zapisze te zapytanie do PHP...
Szybkość tu akurat jest tu istotnym elementem, ale sensownie przemyślane rozwiązanie może być dostępne i na tyle szybkie że nie zabije serwera... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już na wejściu robicie ten sam błąd, co twórcy 98,9% systemów szablonów dla warstwy widoku: udostępniacie ograniczony pozdbiór języka PHP, który będzie do wyrzucenia po napotkaniu pierwszego trudniejszego problemu. Ani to nie będzie przez to bardziej czytelne, ani łatwiejsze w użyciu. Mnożone są niepotrzebnie byty: zapytań SQL w serwisie może być bardzo dużo, nie tworzą one aż tak samodzielnej całości. Z punktu widzenia czytelności kodu lepszym rozwiązaniem jest, aby były one generowane mniej więcej w miejscu wywołania, a nie trzymane gdzieś w zupełnie innym katalogu. Nie wiem, najprawdopodobniej da się stworzyć coś fajnego dla zapytań opartego na szablonach mniej więcej na wzór OPT, by to faktycznie w czymś pomagało, ale w takim kształcie szkoda zachodu. Już obiektowy query builder jest bardziej przydatny, bo przynajmniej operuje się na zapytaniu jak na obiekcie i można go przekazać do jakiegoś innego elementu, by ten go czymś jeszcze obudował... proponuję znaleźć choć jedną funkcjonalną różnicę między poniższymi kodami:
Od: Kod SELECT * FROM costam {if warunek1} INNER JOIN cos_innego ON costam {/if} {if warunek2} WHERE a = b {/if} + klasa opakowująca. Przykład nieco trudniejszy: warunków może być "n", w tym także 0 - wtedy "WHERE" nie powinno być generowane. Taka uproszczona składnia już w tym miejscu albo leży, albo dostajemy gigantycznego ifa z konkatenacją np. 50 warunków, które później są szczegółowo powtarzane. Ten post edytował Zyx 19.11.2009, 16:38:38 -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:31 |