Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP] Menu strony - zmienna jako pomocnik wyboru tekstu w tabeli
leewang

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam

Dopiero zaczynam pisać strony w PHP i mam pewien problem, mianowicie napisałem stronkę na tabelach i chciałem zrobić tak żeby za pomocą zmiennej action strona sama wybierała co ma wyświetlać w tabeli głównej.

Tzn mam np:

Jakieś tabelki z menu itp
  1. <area shape="rect" coords="43,103,108,116" href="index.php?action=ofirmie">
  2. <area shape="rect" coords="137,103,198,116" href="index.php?action=oferta">
  3. <area shape="rect" coords="225,103,271,116" href="index.php?action=news">

Potem jest tabela główna w której chce wyswietlac dany tekst np po kliknieciu na przycisk "o firmie" zmienna przyjmuje wartosc ofirmie i idzie do ofirmie.php i w tej tabeli glownej wkleja juz kod z pliku ofirmie.php, a cala reszta strony pozostaje bez zmian.

Przepisałem coś takiego z książki ale pisze że zmienna action jest nie zadeklarowana:

W tabeli głównej zamieściłem taki kod:
  1. if(($action=="")||($action!="ankieta"))
  2. include("glowna.php");
  3. if((file_exists("$action.php"))&&($action!="ankieta"))
  4. include("$action.php");

Nie wiem właśnie jak zrobić żeby ta zmienna była zadeklarowana, lub jak ją zadeklarować.

Uczyłem się tego z dość starej książki dlatego ewentualnie proszę o napisanie, czy teraz nie zmieniły się trendy i może inaczej pisze się taką stronę z menu i tabelą główną w której wyświetlane są informacje zawarte w danych plikach php (czyli normalne funkcjonowanie strony). Kiedyś w html kopiowało się całą ramówkę strony a zmieniało się tylko zawartość tabeli głównej, a php widze że pozwala zmieniać dynamicznie zawartość tabeli głównej bez potrzeby pisania całej ramówki.

Pozdrawiam

Ten post edytował leewang 19.11.2009, 09:39:28
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:08