Pisze skrypt niusow, na razie napisalem zapis do pliku, ktory jest w postaci:
Cytat
|| temat`tresc`data
- gdzie jak widac " || " separuje dla tablic nowe niusy a " ` " separuje poszczegolne dane niusa. Ta czesc dziala ok, ale stanalem w miejscu w cześci edycji. Po prostu nie wiem jak sie zabrac za ta edycje, nie wiem jak mozna by wydobyc i zedytowac konkretna tablice.
Zalozmy, ze mam juz zapis w pliku plik.txt:
Cytat
|| temat1`tresc1`data|| tema2`tres3`data|| temat3`tresc3`data
Wiec chcac wyedytowac najpierw wyodrebniam dane:
$dane = explode("||", $wszystkie_dane); $daneszczegolowe = explode("`", $dane[$i]);;
no i teraz nie wiem jak po otwarciu pliku przez fopen() zapisac przez fwrite() tylko te dane szczegolowe...
Calosc wyglada tak:
<?php
{
// zapisuje dane do pliku txt
{
$tresc=$_POST["tresc"];
$tytul=$_POST["tytul"];
$plik="plik.txt";
$czas=date("Y-m-d H:i:s");
fwrite($fp, '||'.$tytul.'`'.$tresc.'`'.$czas); header ('location: index.php?news=wyslany'); }
else
{
echo '<p>Wypelnij wszystkie pola</p><p><a href="java script:history.back();">Cofaj</a></p>'; }
}
else if($news=='wyslany')
{
echo '<p>News wyslany</p><p><a href="index.php">Dodaj kolejnt news</a></p>'; }
else if($news=='edit')
{
// wyswietla tematy poszczegolne z edycja w formularzach
$dane = explode("||", $wszystkie_dane);
for ($i = 0; $i<$all; $i++)
{
$daneszczegolowe = explode("`", $dane[$i]); if(!$n)
{
if(!empty($dane[$i])) echo '<p><a href="index.php?news=edit&n='.$i.'">tytul: '.$daneszczegolowe[0].'</a></p>'; }
else if($_GET['n']==$i)
{
{
echo '<p>edytuj News</p><form action="?news=editone" method="post"><fieldset><legend>Formularz do edycji newsa</legend><label for="tytul">Tytul newsa:</label><br /><input name="tytul" value="'.$daneszczegolowe[0].'" /><br /><label for="tresc">Tresc newsa: </label><br /><textarea name="tresc" rows="10" cols="40">'.$daneszczegolowe[1].'</textarea><br /><input name="submit" type="submit" value=" Wyslij " /></fieldset></form>'; }
}
}
}
else if($news=='editone')
{
$dane = explode("||", $wszystkie_dane); $daneszczegolowe = explode("`", $dane[$i]);;
// no i tu mam problem :/
}
else if($news=='wyedytowane')
{
echo '<p>News wyedytowany</p><p><a href="index.php?news=edit">Edytuj dalej...</a></p>'; }
else
{
<p>Dodaj News</p>
<form method="post">
<fieldset>
<legend>Formularz do wyslania newsa</legend>
<label for="tytul">Tytul newsa:</label><br /><input name="tytul" /><br />
<label for="tresc">Tresc newsa: </label><br /><textarea name="tresc" rows="10" cols="40"></textarea>
<br /><input name="submit" type="submit" value=" Wyslij " />
</fieldset>
</form>
<p>Edycje...</p>
';
echo '<p><a href="?news=edit">Edycja newsa</a></p>'; echo '<p><a href="news.php">Zobacz Newsy</a></p>'; }
?>