![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jaki sposób można wyświetlić wszystkie kolumny przy wyszukaniu unikalnych wartości dla pojednyczej kolumny
próbowałem
ale powoduje to wyświetlnie unikalnych wartości dla kolumny będącej indeksem, a nie tej którą ja chce w jaki sposób to zapisać żeby działało tak jak ja chce? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie to co podałeś działa ale czy jest lepsze to nie wiem
dajmy na to przykład jeszcze z innej beczki bo póki co wychodzi mi na to, że można uzyskać taki sam efekt za pomocą DISTINCT jeśli wypisze się wszystkie kolumny, które chce się wyświetlić a szybkość działania jest w moim przypadku (tabela z 4,5mln wierszy) drastycznie różna czyli
jest dużo szybszy niż
przy czym distinct bierze bez dodatkowych zastrzezen produkty od najmniejszego produkt_id a order by bierze z "najmniejszym" produkt_name i teraz roznica czasowa u mnie wykonanie distincta z limitem 10 daje czas 0,05sek, a w przypadku order by z limitem 10 daje az 52 sek ![]() nie wiem czy to normalne ale wniosek z tego taki, że jesli chce sie wyswietelac wszystkie kolumny to trzeba je ręcznie wypisać bo gwiazdki nie wolno chyba stosować wtedy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:07 |