![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, wiem manual + google, jednak szukałem wczoraj i niczego się nie nauczyłem. W naszym jezyku brak jakiegokolwiek tutoriala a po ang. jest chyba 2 ale chyba nie dot. asmx. Czasem można spotkać na forum, jak ktoś pyta np. co to jest $_GET i $_POST i dostaje odpowiedz więc mam nadzieje, że mogę liczyć na pomoc w trochę bardziej złożonej sprawie.
Z tego co wyczytałem w php ini musi być włączone soap (z tym u mnie nie będzie problemu), jest klient SOAP - nusoap i czytałem o "wyglądzie" soap czyli kopercie, nagłówku i treści i o tym, że request i odpowiedz jest w XML a także, że jest to język do porozumiewania się pomiędzy maszynami. Wszystko ok, ale potrzebuje SOAP do obslugi pewnej usługi microsoftu gdzie jest podane jak wygląda request i odpowiedz. Pytanie, dla czego podane są parametry do 2 wersji SOAP 1.1 i 1.2, chyba nie ma żadnego problemu (jeżeli ktoś ma swój serwer albo lokalnie) korzystać z 1.2 (w końcu nowsza)? Zakładając, że korzystam z 1.2 mam prostą komendę PING w SOAP 1.2: request:
i odpowiedz:
Z tego co zrozumiałem z czytania muszę użyć komendy Ping (ale co z xmlns="http://labs.live.com/" ?), tutorial niestety był okropnie prosty i nie pokazał jak np dodać nagłówki. Domyślam się, że polecacie nusoap zamiast wbudowanego klienta? Nie bardzo rozumiem to SOAP ;/ Ten post edytował Agape 16.11.2009, 09:18:04 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 05:22 |