![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
potrzebuję przy pomocy Markdown Extra zrobić tabelki ale bez komórek nagłówka. To znaczy część tabelek ma mieć nagłówki więc ustawienie takich samych stylów odpada. Potrzeba zwykłej tabeli: <table> <tr> <td>Content Cell</td> <td>Content Cell</td> </tr> <tr> <td>Content Cell</td> <td>Content Cell</td> </tr> </table> Bardzo proszę o wskazówki jak zrobić taką tabelę w Markdwon Extra pozdrawiam Jola |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie ma to wyglądać tak jak wkleiłaś.
Tylko pamiętaj, że HTMLowe rzeczy muszą być oddzielone od reszty jedną linią przerwy: This is a regular paragraph. <table> <tr> <td>Foo</td> </tr> </table> This is another regular paragraph. Sam Markdown nie definiuje tabelek w inny sposób. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale ja używam Markdown Extra a w nim są tabelki:
a11 | a21 ---- | ---- a12 | a22 a13 | a23 tylko, że wtedy komórki a11 i a21 będą nagłówkami <th>. A ja bym chciała zwykłą tabelkę. Jak to zrobić? pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może tak:
| ------------- | ------------- Content Cell | Content Cell Content Cell | Content Cell Powstaną i tak TH, ale beda niewidoczne dla użytkownika. Nie znalazłem innego rozwiązania (obejścia tego problemu). Oczywiście pozostaje jeszcze inlineHTML proponowany wcześniej |
|
|
![]()
|
|
Spacje to złe rozwiązanie, bo nagłówek zabiera miejsce na stronie. A znaczniki html są zbyt długie do wpisywania.
No ale i tak bardzo dziękuję za rady. A w TEXTILE dałoby się ominąć te nagłówki? pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
Textile:
|a|table|row| |a|table|row| |
|
|
![]()
|
|
A to widzę, że TEXTILE jest dużo lepszy niż Markdown - dla mnie takie tabele bez nagłówków są ważne. Czy da się zamienić znaczniki Markdown Extra na TEXTILE? Jak to zrobić? Są jakieś gotowe funkcje do tego?
Pozdrawiam serdecznie Jola |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:17 |