![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam takie pytanko - mianowicie wysyłam zdjęcie na serwer za pomocą move_uploaded_file, później zmieniam sobie jego nazwę
I teraz jak np. zrobic jakas operacje na nim i dopiero go zapisac. Tzw. zmiejszyc, albo napisac jakis na nim napis za pomoca biblioteki GD i dopiero wtedy do zapisac, ktos poda przykladowy prosty przykladzik ? Z góry dziękuję! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przez gd otwierasz swój plik w moim przypadku:
Przykładowo możesz zrobić tak:
Ja sobie tak ustawiłem skalowanie zdjęcia. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 0 Dołączył: 10.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No słuchaj, na początek napisałem coś takiego:
Wyrzuca mi błąd:
Czy tą blibliotekę GD trzeba gdzieś wgrac na serwer czy jest w budowana ? (serwer mam w nazwapl) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musi być po prostu włączona biblioteka, u mnie na localhoście wszystko śmiga. Wystarczy usunąć komentarz z odpowiedniej linii w php.ini, do którego dostępu raczej nie masz.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używając biblioteki GD nie musisz używać move_uploaded_file. Operujesz na pliku tmp i z niego tworzysz obrazek ze zmianami. I ten zmieniony po prostu zapisujesz w wybranej lokalizacji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No dobra ale nikt nieodpowiedzial mi na pytanie - tzw. nic nieskumalem - czy moj kod jest prawidlowy ? Dlaczego mi tego niekonwertuje tylko wywala ten blad ? Zaraz napisze do pomocy serwerowej ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 272 Pomógł: 9 Dołączył: 6.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyraźnie błąd jest w tej linijce:
"Fatal error: Call to undefined function " means, że odwołuje się do niezdefiniowanej funkcji... -------------------- film edit student
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 4 Dołączył: 7.02.2009 Skąd: pless Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 22:11 |