![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2006 Skąd: gorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam kilka skryptów na kilku serwerach. serwer1/make.php
serwer2/send.php
serwer3/send.php
Czyli: Większość akcji ma się odgrywać na serwerze pierwszym, gdzie pobierane są dane z pliku (wykonawczego) na innym serwerze, gdzie pobierane są dane z bazy danych i wysyłane spowrotem do skryptu na serwerze 1, następnie na serwerze 1 dokonywane są operacje na tych danych, po operacjach akcja się powtarza, tyle, że na serwerze 3. Mam nadzieję, że wystarczająco wytłumaczyłem na czym rzecz powinna polegać. Problem w tym, że nie wiem jak to rozwiązać. Mógłbym to zrobić za pomocą przekierowań i formularzy <form>, ale problem w tym, że w czasie akcji nie mogę wychodzić z pliku serwer1/make.php. Preferowana przeze mnie forma wysyłania danych to POST, bo jest chyba najbezpieczniejsza. Proszę o pomoc. Pozdrawiam! Ten post edytował servs 13.11.2009, 21:12:34 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2009 Skąd: Pionki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
myślę że tutaj przydane może być curl(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował pionas 13.11.2009, 21:51:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2006 Skąd: gorzów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
myślę że tutaj przydane może być curl(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A więc nie warto było ograniczać się do gołego php za młodu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cóż. cURL rzeczywiście jest ciekawy, jednak z tego co patrzyłem (po tutorialach) to znalazłem takie coś:
Nie da się ukryć, że jest to ciekawe rozwiązanie, jednak jeśli chciałbym to wdrożyć do własnego projektu, to musiałbym wywoływać najpierw to z poziomu server 2, 3 itd. A przypominam, że wszystko musi się dziać na server 1, gdzie jest główny plik operacyjny. Może i znalazłem nie to co trzeba - przyznam, że wcześniej cURLem bawiłem się bardzo mało, więc mogę mieć braki wiedzy, ale wnioskuję, że po to jest forum, aby się pytać o niejasności (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Tak więc pytam: Czy da się coś z tym zrobić w moim przypadku? Jeśli tak, to przekształcić to? Jak wywołać pliki send.php z server 1 nie wychodząc z pliku make.php? Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 2 Dołączył: 25.03.2009 Skąd: Pionki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mniej więcej będzie to wyglądać tak:
make.php
|
|
|
![]()
|
|
Nie jestem pewien czy dobrze rozumuję, ale chyba nie o taki efekt mi chodzi.
make.php ma wywoływać pliki send.php. Pliki send.php mają pobierać rekordy ze swoich baz danych i wysyłać je spowrotem do make.php. Z tego co kolega podał, wygląda to tak, jakby plik send.php był wywoływany.. No właśnie nie wiem po co, bo zmienne są deklarowane już w pliku make.php, co w moim przypadku nie jest operacją możliwą. Być może nie myślę logicznie, więc pozwoliłem sobie napisać przykładowe skrypty. Jeśli kolega byłby taki dobry, prosiłbym o pokazanie zastosowania cURLa na tych plikach. make.php
send.php
Pozdrawiam! Ten post edytował servs 14.11.2009, 10:32:36 |
|
|
![]()
|
|
No chyba trochę nie zrozumieliśmy się (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Tutaj lepsze by było aby w pliku send.php wyświetlić dane parsowane do xml'a a potem w make.php odczytać te dane... [EDIT] Znalazłem coś takiego: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...;hl=unserialize Ten post edytował pionas 14.11.2009, 12:46:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 12:16 |