![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
Zapisuję w pliku temat emaial w utf8. Pobieram to convertuję na iso-8859-2 i jeszcze przepuszczam przez base64_encode. I mówią mi że brakuje litery "ó" wycina ją. Jak powienienem to zakodować żeby było ok w klinetach pocztoweych i przeglądarkach? pozdrawiam bogdan |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po co konwertujesz na iso ?
utf8 wystarczy do wszystkich zastosowan wymienionych przez ciebie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 21.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak tylko żę w niektórych klieantach tak jak na wp.pl w interfejsie www poczty to wogle kodowania strony nie widzę
więc ISO-8859-2 robi dobrze. Ale to z koleji nie robi dla outlooka to mi rozwiązuje bez konversji i jest ok i tu i tu. "=?UTF-8?B?" . base64_encode($subject) . "?="; pozdrawiam Tutaj w jednym miejscu ładnie outlook wyświetla temat a w drugim robi krzaki. Jest to poczta z gmail na interię. Co może być przyczyną takiej rzeczy? http://dekorokna.com.pl/outlook.jpg pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na zrzucie ekranu widać angielską wersje outlooka wieć domyślam się, że reszta systemu również jest EN. Sprawdź ustawienia regionalne w panelu sterowania... być może nie zmieniłeś ustawień na polskie stąd te "krzaki" (tak było w moim przypadku).
|
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki
Bo w jednym miejscu miałem rzeczywiście angielski. (advance select non-unicode programs to use - i taka lista z jezykami) pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:48 |