![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Witam... Jako że wczoraj był 11 listopada i w wątku o Halloween przez mój post przewinął się fragment "Czy strzeliłbyś do wroga?" to wieczorem przy okazji przemyśleń zacząłem się zastanawiać: "Czym właściwie jest patriotyzm w dzisiejszych czasach?"
Człowiek w kraju ogarniętym wojną nawet na to nie zwraca uwagi. To potrzeba chwili. Choć obecnie Polska nie jest w stanie wojny z nikim, to mam na codzień możliwość obcowania z osobą, która jeszcze nie tak dawno miała zupełnie odmienną sytuację. Mieszkała w Sarajewie w czasie wojny bo to jej rodzinne miasto. Dziewczyna(!) była zmuszona biegać po ulicach z Kałachem. Gdy jej pytałem, to dla niej nie było to nic niezwykłego, że broniła siebie i bliskich, a także kraju. Dla niej to było coś naturalnego. Wojna więc jest okresem według mnie, gdy patriotyzm w naturalny sposób się w nas wykształca. Człowiek nie zwraca na to uwagi, że przyjmuje pewną postawę, z której wolni ludzie są dumni. Ale jak to wygląda w kraju, który nie jest zniewolony? Do Okrągłego Stołu wyznacznikiem patriotyzmu była walka mniej lub bardziej aktywna z aparatem władzy komunistycznej. Ale czym jest patriotyzm w demokratycznym ustroju? Nie jest to walka w klasycznym znaczeniu tego słowa... Bo z czym niby? Gdy tak leżałem i myślałem, doszedłem do wniosku, że chyba to są pewne drobne gesty związane z ochroną języka, własnych korzeni, tradycji w sposób nie nacjonalistyczny, odcinający się od skrajnej prawicowości. W to wchodziło by choćby piętnowanie "p0keMonIzmoO", językowych potworków i kompletnej dys-funkcji pisano-słownej, bezkrytycznego kopiowania zagranicznych wzorców czy promowanie pewnych narodowych symboli, produktów. Nie wiem jak Wy to widzicie. Może ktoś podejmie pałeczkę, choć wiem, że temat jest raczej "ciężki", refleksyjny, filozoficzny nieco. No ale ja akurat od tego typu pytań raczej nie nawykłem uciekać ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejny mądry temat na tym forum.
Nie wiem czy jest jakiś tam objaw patriotyzmu, ale staram się używać wszędzie polskich nazw, polskiego języka - nawet w programowaniu co się nie którym nie podoba. ![]() Myślę, że warto byłoby przytoczyć coś z wikiszkodni: Cytat Patriotyzm - postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To wypełnianie obowiązków konstytucyjnych i obowiązków narzucanych przez państwo. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka. Cechami patrioty jest umiłowanie własnej ojczyzny i narodu. Może być ono realizowane poprzez kultywowanie tradycji, oddawanie czci bohaterom narodowym i pamięć o nich, jak i również działania na rzecz danej społeczności; uczestnictwo w wyborach, świadoma postawa obywatelska. Jednakże również działania na szkodę aparatu państwowego mogą być uznawane jako patriotyczne, jeśli służą budowaniu ojczyzny - nieposłuszeństwo obywatelskie. Patriotyzm to stawianie dobra kraju ponad interes osobisty, a nawet rezygnacja z prywatnych korzyści. Wynika on z więzi społecznej i emocjonalnej z narodem, kulturą i tradycją. Wiąże się także z poszanowaniem innych narodów i ich kultury. Patriotyzm, (dalej jako P) w czasie wojny przejawia się walkami powstańczymi, pomocą innym (jeżeli ktoś walczyć nie umie). Lecz w czasie pokoju zanika, ponieważ nie wszyscy do końca wiedzą że P przejawia się w każdym okresie. Ale prawdziwy P, to także zachowywanie kultury danego państwa. Więc człowiek który uważa się za P, a jego co drugie słowo jest zapożyczone z 23 innych języków i dodatkowo jako znaki przestankowe wtyka kur**, błędnie się uznaje za P. To wszystko IMHO. Jeśli kogoś obraziłem: przepraszam... -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Nie wiem czy jest jakiś tam objaw patriotyzmu, ale staram się używać wszędzie polskich nazw, polskiego języka - nawet w programowaniu co się nie którym nie podoba. Ok, ale tu trzeba rozgraniczyć: Za SJP: Cytat ?człowiek kochający swoją ojczyznę, gotów do poświęceń dla niej Co do języka programowania ZAWSZE będę przeciwko stosowaniu polskich zmiennych. Skoro znasz język, to dlaczego masz niby mieć problem ze stosowaniem takiej konwencji, jak język? Napisz swoje środowisko z polskim nazewnictwem. Póki co, spolszczone jest tylko Logo i mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie więcej taki głupi pomysł do głowy, aby języki programowania tworzyć po polsku. Są na to argumenty, choćby jednolitość, konieczność współpracy międzynarodowej, problem z odmianą przez przypadki (bądź co bądź, w końcu to daje się we znaki). (tak swoją drogą, widziałem gdzieś na sprawozdaniu z pewnej uczelni kwiatki w stylu setStos, getStos, za co kumpel dostał ode mnie osobny wykład, to dowiedziałem się, że tak jest w wymaganiach... O.o - może jeszcze mało świata widziałem, ale jak żyję, to jeszcze o takich herezjach nie słyszałem) Patriotyzm, to NIE TYLKO język; może to 10%. Też staram się pisać poprawnie, stosować polskie terminy, gdzie się da, ale nie zapominaj o tym, że językiem wszystkich programistów i informatyków jest język angielski, jeśli się z tym nie pogodzisz, to życzę powodzenia przy nowej bibliotece udokumentowanej tylko w ww. języku. ![]() Patriotyzm, to znajomość historii własnego kraju, aktywna postawa wobec faktów mających z nią bezpośredni związek; chyba pomyliłeś nieco fronty, czemu zresztą sobie zaprzeczyłeś cytując definicję z nie-przez-wszystkich-lubianej encyklopedii. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 1 Dołączył: 25.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Patriotyzm - postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar. To wypełnianie obowiązków konstytucyjnych i obowiązków narzucanych przez państwo ![]() ![]() ![]() ..no dobra jest też w definicji, że "Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka." ale to dalej dopiero. Zresztą samo słowo Patriotyzm (łac. patrio = ojczyzna, gr. patriates) pochodzi od ojczyzny. Swoją drogą ta definicja patriotyzmu z wikipedii coś mi śmierdzi polityczną poprawnością, może ktoś zna lepszą.. Ten post edytował zwierzołak 13.11.2009, 02:47:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 12:04 |