![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
mam taki oto kod :
[php:1:b2451d3fa4]<?php ## Utworz plik rus.txt. Ten kod zapisz w pliku zmien.php ## $akcja=$HTTP_GET_VARS['akcja']; if ($akcja == "konwertuj") { $autor=$HTTP_POST_VARS['autor']; $tresc=$HTTP_POST_VARS['tresc']; if ($autor == '') { die ("Brak podpisu"); } if ($tresc == '') { die ("Brak tresci."); } $dowcip = ereg_replace("(rn|n|r)", "<br>", $dowcip); $tresc = str_replace ( "j", "й", $tresc ); $tresc = str_replace ( "c", "ц", $tresc ); $tresc = str_replace ( "u", "у", $tresc ); $tresc = str_replace ( "k", "к", $tresc ); $tresc = str_replace ( "e", "е", $tresc ); $tresc = str_replace ( "n", "н", $tresc ); $tresc = str_replace ( "g", "г", $tresc ); $tresc = str_replace ( "z", "з", $tresc ); $tresc = str_replace ( "h", "х", $tresc ); $tresc = str_replace ( "f", "ф", $tresc ); $tresc = str_replace ( "y", "ы", $tresc ); $tresc = str_replace ( "w", "в", $tresc ); $tresc = str_replace ( "a", "а", $tresc ); $tresc = str_replace ( "p", "п", $tresc ); $tresc = str_replace ( "r", "р", $tresc ); $tresc = str_replace ( "o", "о", $tresc ); $tresc = str_replace ( "l", "л", $tresc ); $tresc = str_replace ( "d", "д", $tresc ); $tresc = str_replace ( "s", "с", $tresc ); $tresc = str_replace ( "m", "м", $tresc ); $tresc = str_replace ( "i", "и", $tresc ); $tresc = str_replace ( "t", "т", $tresc ); $tresc = str_replace ( "b", "б", $tresc ); // brakuje jeszcze pare literek .. # $tablica = array("w", "q"); # $tablica2 = array("ц","й"); # zapisywanie do pliku $f=fopen("rus.txt","r+"); $tresc_pliku = fread($f, filesize("rus.txt")); fclose ($f); $f=fopen("rus.txt","w+"); fwrite($f, "$autor|||$trescn".$tresc_pliku); fclose ($f); echo "Dodano<br><a href=zmien.php?akcja=pokaz>Pokaz wpisy</a><br><a href=zmien.php>Dodaj wpis</a>"; $fd = fopen ("rus.txt", "r+"); while (!feof ($fd)) { $tmp = fgets ($fd); $tmp= explode ('|||', $tmp); echo "<center>autor: $tmp[0] <br>wpis: $tmp[1] <br><hr><br></center>"; } fclose ($fd); echo "<center><br><a href=zmien.php>Dodaj wpis</a></center>"; } elseif ($akcja == "pokaz") { echo "<center><a href=zmien.php>Dodaj wpis</a><br><br></center>"; $fd = fopen ("rus.txt", "r+"); while (!feof ($fd)) { $tmp = fgets ($fd); $tmp= explode ('|||', $tmp); echo "<center>autor: $tmp[0] <br>wpis: $tmp[1] <br><hr><br></center>"; } fclose ($fd); echo "<center><br><a href=zmien.php>Dodaj wpis</a></center>"; } else { echo "<a href=zmien.php?akcja=pokaz>Pokaz wpisy</a><br> <form method=post action=zmien.php?akcja=konwertuj> <table align=center> <tr><td>Autor:</td><td><input name=autor maxlength=20></td></tr> <tr><td>Tresc:</td><td><textarea name=tresc cols=100 rows=10></textarea></td></tr> <tr align=center><td></td><td align=center><input align=center type=submit value=Dodaj name=wyslij ></td></tr></table> </form>"; ### brakujaca czesc kodu ### # tu ma sie wyswietlac sformatowana pisana aktualnie $tresc echo "<table align=center> <tr><td>Podglad:</td><td><textarea name=tresc cols=100 rows=10 value=cos></textarea></td></tr> </table>"; ### koniec brakujacej czesci kodu ### } ?>[/php:1:b2451d3fa4] moze ktos wie jak zrobic by piszczac w jednym polu to w drugim wyswietlalo sie, taki podglad .. z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wnikając w kod, który podałeś (śpieszę się bo mam dobry film do obejrzenia
![]() [xml:1:032fda28de]<script type="text/javascript"> function aktualizuj() { document.test.podglad.value = document.test.tresc.value; } </script>[/xml:1:032fda28de] [xml:1:032fda28de]<form name="test"> <textarea name="tresc" rows="4" cols="33" onKeyDown="aktualizuj()" onKeyPress="aktualizuj()"></textarea> <textarea name="podglad" rows="4" cols="33" readonly style="background-color: #dcdcdc"></textarea> </form>[/xml:1:032fda28de] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 1 Dołączył: 15.03.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
OK ! dzieki. polowa sukcesu juz jest
![]() a teraz jak jeszcze zrobic zeby w podgladzie byl text po "przejsciach " z $tresc = str_replace ( "j", "й", $tresc ); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2002 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php dziala na serwerze... zrob to co zorbiles w php w javascripcie to bedziesz mial po stronie przegladarki... albo przeladowuj strone ale to raczej nie zdrowe piszac tekst zeby po kazdej literze ci sie jakis iframe przeladowywyal.. przepisz to na js...
-------------------- Zalew :: http://jakubzalewski.info
|
|
|
![]()
|
|
tylko w tym problem ze nie wiem jak to przepisac w jave , dzis ze tak powiem to moje pierwsze zetkniecie z java bo tylko ona sie chyba tutaj nadawala, wiec bylbym wdzieczny za przyklad jak to podmieniac/zrobic/przerobic
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak jeszcze zrobic zeby w podgladzie byl text po "przejsciach " z $tresc = str_replace ( "j", "й", $tresc );
No chłopie, mam nadzieję, że będziesz zadowolony z tego co napisałem bo miałem w tym czasie uczyć się do egzaminu ;-) [php:1:c4f6b07a05]<script type="text/javascript"> // Conversion script // Code by Vir (white-house@wp.pl) // Please leave this comment intact :-) function aktualizuj() { window.podglad.innerHTML = przekonwertowane(); } function przekonwertowane() { znak = new Array(22); znak[0] = /j/g znak[1] = /c/g znak[2] = /u/g znak[3] = /k/g znak[4] = /e/g znak[5] = /n/g znak[6] = /g/g znak[7] = /z/g znak[8] = /h/g znak[9] = /f/g znak[10] = /y/g znak[11] = /w/g znak[12] = /a/g znak[13] = /p/g znak[14] = /r/g znak[15] = /o/g znak[16] = /l/g znak[17] = /d/g znak[18] = /s/g znak[19] = /m/g znak[20] = /i/g znak[21] = /t/g znak[22] = /b/g konw = new Array(22); konw[0] = "й" konw[1] = "ц" konw[2] = "у" konw[3] = "к" konw[4] = "е" konw[5] = "н" konw[6] = "г" konw[7] = "з" konw[8] = "х" konw[9] = "ф" konw[10] = "ы" konw[11] = "в" konw[12] = "а" konw[13] = "п" konw[14] = "р" konw[15] = "о" konw[16] = "л" konw[17] = "д" konw[18] = "с" konw[19] = "м" konw[20] = "и" konw[21] = "т" konw[22] = "б" tab = new Array(); var text = document.test.tresc.value; for (var i=0; i < konw.length; i++) { tab[0] = text.replace(znak[0], konw[0]); tab[i+1] = tab[i].replace(znak[i+1], konw[i+1]); } return tab[konw.length]; } </script>[/php:1:c4f6b07a05] [xml:1:c4f6b07a05]<form name="test"> <textarea name="tresc" rows="4" cols="33" onKeyUp="aktualizuj()" onKeyPress="aktualizuj()"></textarea> <div id="podglad"></div> </form>[/xml:1:c4f6b07a05] Tabela "znak" zawiera wyrażenia regularne z poszczególnymi znakami, które mają być przekonwertowane. Dzięki użyciu wyrażeń regularnych skrypt zmienia każdy określony znak, gdziekolwiek się pojawi. Tabela "konw" jest tabelą równoległą i zawiera symbole, na które mają być przekonwertowane znaki. Drugie textarea zniknęło ponieważ w textarea może znaleźć się tylko text. Symbole podane w tabeli "konw" są interpretowane i prawidłowo wyświetlane jedynie jeżeli znajdują się w kodzie html. W tym celu użyłem div-a i funkcji .innerHTML. Ps. Zauważ, że okKeyDown zmieniłem na onKeyUp - nie ma "opóźnień". Ps. Na IE 6.0 działa bez zarzutu - nawet sprawdziłem wszystkie litery :-) W razie kłopotów odwiedzę ten topic dopiero w niedzielę - uczę się do egzaminu ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 19:37 |