![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To mój pierwszy post, więc w pierwszych słowach witam wszystkich Forumowiczów.
Problem jakiego nie mogę rozwiązać polega na przekazaniu pewnej wartości do adresu strony, na której znajduje się skrypt php. Cytat <script type="text/javascript"> var obiekt = false; if (window.XMLHttpRequest){ obiekt = new XMLHttpRequest(); } else if (window.ActiveXObject){ obiekt = new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } function pobierzDane(){ if(obiekt){ var p = document.getElementById("pt1"); var s = document.getElementById("tf1").value; obiekt.open("GET", "http://localhost/xampp/kuba/zjazd2/odczyt.php?text=co tu wstawić, żeby przekazać wartość zmiennej "s""); obiekt.onreadystatechange = function(){ if (obiekt.readyState == 4 && obiekt.status == 200) { p.innerHTML = obiekt.responseText; }} obiekt.send(null);}} </script> Dokładnie chodzi o to, że poniżej wewnątrz HTML-a mam takie dwa pola formularza Cytat <input type= "text" name="text" id = "tf1"/> <input type="button" value="Kliknij tu" onclick="pobierzDane();"/> w pierwszym podaje wartość, a drugi ma zadziałać jako "wyzwalacz". Niestety raczkuję w temacie AJAXa, JS i PHP, więc może się w ogóle od złej strony zabrałem. Niestety bazuję na kodzie który przekazał prowadzący zajęcia, więc im mniejsza w niego ingerencja, tym lepiej. Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Po prostu "dodajesz" zmienną
![]() Kod obiekt.open("GET", "http://localhost/xampp/kuba/zjazd2/odczyt.php?text=" + s);
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki Lukasamd.
Wpadłem na to przeglądając jakieś gotowe skrypty z sieci, ale zapomniałem poinformować na forum ![]() Rozwiązanie banalne, ale pokazuje jak można niewłaściwie prowadzić zajęcia i utrudnić życie studentowi na 3 godziny ![]() Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odzew. |
|
|
--Tomek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
A jak bym chciał wstawić dwie lub więcej zmiennych to jak wyglądał by ten kod ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:17 |