![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Dopiero zaczynam pisanie w PHP z MySql więc prosiłbym Was o pomoc. Muszę sprawdzić czy w bazie danych istnieje id 1 jeżeli tak to coś robi, a jeżeli nie to robi coś innego. Mam skrypt który to sprawdza, ale nie potrafię wstawić tego we własny skrypt. Mógłbym prosić Was o pomoc? Z góry dziękuję ![]() Kod odpowiadający za sprawdzenie czy w bazie istnieje rekord o id=1
Mój skrypt:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a gdzie chcesz to wstawic??
-------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
Pomogłem Ci?? Jeśli tak to jestem z tego dumny. Jeśli nie to postaram się bardziej - nikt nie jest doskonały :P Kliknij przycisk Pomógł pod postem, który Ci pomógł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 733 Pomógł: 4 Dołączył: 11.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O to chodzi, że to jest wstawione, ale nie działa tak jak chcę....
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 22 Dołączył: 1.05.2009 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
Pomogłem Ci?? Jeśli tak to jestem z tego dumny. Jeśli nie to postaram się bardziej - nikt nie jest doskonały :P Kliknij przycisk Pomógł pod postem, który Ci pomógł. |
|
|
![]()
|
|
Właśnie nie tylko nie wiedziałem jak to ugryżć
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Żeby warunek był spełniony wtedy gdy taki rekord istnieje to musi być większe od 0
![]() W tym wypadku nigdy się nie spełni bo zakres jest <0, +nieskończoności) Gdy == 0 to nie ma rekordu gdy >0 rekord(y) istnieją Ten post edytował Zosiek 11.11.2009, 12:54:53 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
|
|
![]()
|
|
To mógłbym prosić o pomoc?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
No ale w czym. Tam jest błąd po prostu. Zamiast
daj @E A tak w ogóle napisz co chcesz zrobić tym sryptem Ten post edytował Zosiek 11.11.2009, 13:02:07 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
|
|
![]()
|
|
Ale to jest tutaj:
a co dać w takim razie tutaj:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ale co chcesz zrobic??
|
|
![]()
|
|
Skrypt ma działaś następująco:
Jeżeli nie mam w bazie danych id=1 to pokazuje okno dialogowe z dodawaniem nowego rekordu, a jeżeli w bazie danych jest id=1 to odczytuje zawartość treści z tego id i jeśli je zmienię i edytuje to zmieni się treść w bazie danych jak i na stronie. To jest założenie tego pliku. I do tego potrzebne mi jest to sprawdzanie czy w bazie istnieje to id=1. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Popierwsze nei wiesz chyba jak działa if i else
masz kod
I w pliku do którego odnosi się formularz
Ten post edytował Zosiek 11.11.2009, 13:22:53 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
|
|
![]()
|
|
Takie coś? nie wiem jak zrobić
To zrobiłem, ale jak to
Ten post edytował adrianozo 11.11.2009, 13:30:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
INSERT INTO table_name (column1, column2, column3,...)VALUES (value1, value2, value3,...) <--- http://www.w3schools.com/PHP/php_mysql_insert.asp
Bo treść z formularza wysyłasz metodą POST wiec aby dodać ją do tabelki musisz ja z POST'a "wyjąc" Po drugie UPDATE table_name SET column1=value, column2=value2,... WHERE some_column=some_value <---- http://www.w3schools.com/PHP/php_mysql_update.asp -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No musisz sobie ją zdeklarować czyli:
PS. niczego tutaj nie poprawiałem. To będzie twoje zadanie domowe ![]() Ten post edytował Blame 11.11.2009, 14:14:49 -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Takie coś? Chyba nie bardzo:
Bo wyrzuca błąd Kod Parse error: syntax error, unexpected '{' in ...edytujkontakt.php on line 8 Linia 8 to
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zanim napiszesz sprawdzaj kod
zapomniałeś zamknąć warinek if ) w linij 7 w linij 12 ma być elseif (warunek) Widzę że musisz podstawy php się nauczyć bo tak daleko nie zajedziesz Ten post edytował Zosiek 11.11.2009, 15:06:39 -------------------- Pamiętaj ja staram się pomóc tobie, a ty może kiedyś pomożesz mnie. :D
|
|
![]()
|
|
Mam pytanie czemu elseif jak zaraz jest if i drugie pytanie ja mam wszędzie domknięte klamry -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oO co to ma być? Jakbyś przejrzał linki które zapodał zosiek parę postów temu albo jakiś podstawowy kurs MySQL to byś takich głupot nie pisał. -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:22 |