![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Znów mam problem z PHP. Wyciągam rekordy z bazy:
Wszystko śmiga, ale problem w tym że muszę dla 10 kategorii wyciągnąć rekordy i gdybym chciał to zrobić znanymi mi sposobami, musiałbym ten skrypt napisać jeszcze 10x i zmienić tylko nazwy zmiennych na kolejne... Czy mógłbym tak zrobić, że wziąć jeden skrypt w pętle FOR i utworzyć jakby zmienną w zmiennej? Działałoby to tak, że w pętli byłaby dodatkowa zmienna która za każdym 'okrążeniem' powiększała by się o 1, aż do 10. Zmienną tą wstawiłbym w te poprzednie zmienne: $cat{tutaj ta zmienna}_list, $c{tutaj ta zmienna}_res itp. Czy można tak wstawić w jedną zmienną drugą, żeby to normalnie działało? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak
przed petla $i=0; w petli echo $wynik['category_'.$i]; //wynik z mysql, przyklad $i++; -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co jest źle? Chwile działało jakby, a teraz znowu wywala błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in /home/accounts_b/bulkas/public_html/browse.php on line 48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na parse error nikt tutaj nie pomoże bo parser dokładnie piszę gdzie masz błąd.
P.S. Co to jest?!
Masz pełno takich "zmiennych", nie wyobrażam sobie jak to ma działać. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
No to jak to powinno wyglądać?
Chcę osiągnąć taki efekt jak opisałem w pierwszym poście. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zrób nieco optymalizacji
![]() ![]() To czy użyjesz tylko ciągu, tablicy, czy wycąigniesz jedynie do tablicy id i nazwę kategorii a potem podczas robienia całego select uzupełnisz w pętli while brakujące pola to Twój wybór. Jak widzisz możliwości jest minimum 3 ![]() ![]() EDIT: Bym zapomniał... Jeśli chcesz wyrzucić powtarzające się ( nie znam truktury bazy więc może się coś powtarzać ) to użyj DISTINCT we właściwym miejscu. Ten post edytował thek 11.11.2009, 14:30:20 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
Mam jeszcze jedno pytanie, chyba ostatnie ![]() Chciałbym żeby pobierało z adresu strony liczbę: I według pobranej zmiennej zaznaczało odpowiednią pozycję w selectbox. Napisałem takie coś: (fragment)
I teraz zastanawiam się co jest nie tak, bo nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To nie działa, bo zmienna zawierająca napis selected jest czyszczona zaraz po wyjściu z warunku IF, gdyż jest zmienną lokalną. By dopisywało musisz dopisać to wewnątrz option lub zrobić ją jako lokalną dla WHILE, a jednocześnie globalną dla IF. Albo więc:
Albo trójkowy operator czyli alternatywna forma IF (chodzi o zapis by uniknąć tyle klamerek):
Ten post edytował thek 11.11.2009, 16:45:32 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:37 |