![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam załóżmy że mam tablicę asocjacyjną postaci:
Czy jest możliwe usunięcie całego rekordu, bez filtrowania całej tablicy, gdzie Ali jest przypisany kot? Nie chodzi mi tu o użycie funkcji delete czy splice. Dziękuję i pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w ramach scislosci - to jest obiekt a nie tablica
wracajac do tematu chodzi o cos takiego: Kod var tablica = { "Ala" : "kot", "Pi" : 3.1415 };
//... tablica = {}; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przepraszam za pomyłkę
![]() Może inaczej Tworzę Array
później tworzę wzór obiektu
następnie tworzę obiekt
i dodaję do tablicy
poprzednio chciałem skrócić ale nie wyszło ![]() Teraz chodzi o to aby usunąć te spodnie o id 394 spośród innych ubrań:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jesli nie znasz indeksu rekordu to musisz go znalesc - indexOf() lub petla
dlaczego nie splice()? ja o ile to mozliwe wpychalbym obiekty na konkretne indeksy rowne ich id i usowal za pomoca splice() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Seth-kk na dobrą sprawę może być splice() z tym że this.id musiałoby jakoś nadpisywać numer obiektu tworzony automatycznie w tablicy js. Dochodzi jeszcze do tego taki problem, że w późniejszym czasie chciałbym aby moje id wyglądało np: U7vv9BHy4S44g a żeby takie coś przypisać do numeru obiektu w tablicy to już JS sobie chyba nie pozwoli. Ktoś ma może jakiś pomysł
|
|
|
![]()
|
|
1. podwojne id (int dla tablicy i string dla obiektu)
2. indexOf() - w tym przypadku nie pamietam czy implementacja js we wszystkich przegladarkach pozwala na jego uzycie 3. obiekt zamiast tablicy wybierz sobie jedno -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w ramach scislosci - to jest obiekt a nie tablica i one są właśnie w JS odpowiednikiem tablic asocjacyjnych i można się spokojnie do nich potem odwoływać jak do tablic ![]() Seth-kk na dobrą sprawę może być splice() z tym że this.id musiałoby jakoś nadpisywać numer obiektu tworzony automatycznie w tablicy js. Dochodzi jeszcze do tego taki problem, że w późniejszym czasie chciałbym aby moje id wyglądało np: U7vv9BHy4S44g a żeby takie coś przypisać do numeru obiektu w tablicy to już JS sobie chyba nie pozwoli. Ktoś ma może jakiś pomysł pytanie czy to id masz unikatowe?? i czy ono zazwyczaj będzie właśnie tym identyfikatorem?? - bo inaczej tablicę całą będziesz musiał przeszukać... jeśli to id masz unikatowe to użyj "tablicy asocjacyjnej" ( ![]()
gdzie ubrania={} a dany produkt {rodzaj:null,ro:null,k:null}, gdzie do ubrań dodajesz ubrania[id]={rodzaj:null,ro:null,k:null}... rekord kasujesz np. przez delete(ubrania[id]) - oczywiście to id masz unikatowe... -------------------- Jeśli twoja ręka rusza do przodu powstrzymaj swój gniew; gdy wyprzedza cię twój gniew - wycofaj rękę.
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki zegarek84 właśnie o to chodziło. Id będzie niepowtarzalny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 00:02 |