![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że mój poprzedni temat, który próbowałem bezskutecznie powołać do "życia" - przepadł w niepamięć, postanowiłem założyć nowy i ponownie spróbować się poradzić w pewnej kwestii.
Otóż mój problem przedstawia się następująco. Chciałem zastosować pewną regułkę w pliku .htaccess, by URL wyglądał nieco lepiej, ale niestety wygląda na to, że po wykonaniu tej czynności - tablica $_GET nie otrzymuje żadnej wartości (bez tej regułki wszystko działa bez problemu). Wygląda to mniej więcej tak: Dana osoba wchodzi na stronę: www.dana-strona.pl/panel/informacje/
Logujemy się...
Tak to wygląda w pliku .htaccess Liczę na jakieś wskazówki. Wiem, że mogłem namieszać. Kombinuje już z tym dłuższy czas i nie mogę wymyślić jakiegoś sensownego rozwiązania. Mam nadzieję, że przy Waszej pomocy sobie z tym poradzę. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcesz link np.
http://domena.pl/logowanie/ to robisz coś na wzór: Kod RewriteEngine On RewriteRule ^[a-z]+/$ index.php?action=$1 i w index.php masz w $_GET['action'] to co chcesz. To taki przyspieszony kurs. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 10.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba nie bardzo zrozumiałeś o co mi chodzi, fifi209. Nie wiem czy w ogóle czytałeś mój pierwszy post, czy tylko spojrzałeś na nazwę tematu. Absolutnie nie mam żadnych problemów z tworzeniem regułek dla innych przykładów, wyjątkiem jest ten - podany wyżej. Po prostu, gdy dajmy na to - url wygląda tak: index.php?strona=logowanie&next=informacje - to wszystko działa jak należy, $_GET['next'] pobiera wartość, czyli "informacje". Jednak gdy już wprowadzę zmiany - widoczne wyżej, zaczyna pojawiać się problem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie, chyba byłem zaspany. Nie lepiej zobaczyć co masz w $_SERVER ?
![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A nie chodzi Ci przypadkiem o flagę [QSA] dla RewriteRule?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie lepiej zobaczyć co masz w $_SERVER ? Sprawdziłem, podczas próby logowania (po przekierowaniu z danej strony) wyświetla się: Array |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A nie chodzi Ci przypadkiem o flagę [QSA] dla RewriteRule? ![]() Tego też próbowałem, ale bez skutku. A co masz po var_dump na tej zmiennej?
Nie jestem pewien, ale może faktycznie coś jest nie tak z tą regułką: Być może popełniłem jakiś błąd - dla mnie niezauważalny. ----- Nie jestem do końca pewien dlaczego, ale problem stwarzał pytajnik, który znajdował się przed "next" w podanej wcześniej regułce. Ten post edytował solid23 10.11.2009, 18:35:59 |
|
|
![]()
|
|
Wystarczyło poczytać.
http://php.net/manual/en/regexp.reference.meta.php -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 07:16 |