![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
korzystamy z oprogramowania, które pozwala nam za darmo budować i sprzedawać stworzone przez nas strony internetowe. Nie ponosimy żadnych kosztów za używanie PHP, PostgreeSQL, JavaScript, MySql w naszej pracy. Jedyne koszty, z którymi musimy się liczyć to koszt OS (nie zawsze) i IDE (też nie zawsze). Czy jest możliwe budowanie aplikacji okienkowych/klienckich w językach kompilowanych, tak by nie ponosić kosztów korzystania z technologi, w której powstają ? Np. chcę stworzyć i sprzedawać aplikację napisaną w Java na urządzenia przenośne ? lub aplikację w C# do połączenia z bazą danych ? Jak to zrobić żeby nie łamać prawa ? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
Nie jestem na 100% pewien ale jeśli chodzi o C# i MS SQL to możesz korzystać z wersji express. Musiałbyś tylko potwierdzić czy licencja tej wersji pozwala na sprzedaż produktów wytworzonych przy wykorzystaniu oprogramowania. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. VisualStudio C# Express (SharpDevelop) + MSSQL 2005 Express ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C# możesz tworzyć w darmowych wersjach. Różnią się tylko tym, że VisualStudio jest orkojone, i zamiast wyklikać jakieś opcje musisz klepać z kodu. Baza danych nie ma znaczenia, bo nie sprzedajesz silnika bazy danych. Używasz tej bazy, a w kwestii pozostaje klienta jej ewentualny zakup (może przecież pracować na wersji express jeśli jej ograniczenia mu nie przeszkadzają).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy jest możliwe budowanie aplikacji okienkowych/klienckich w językach kompilowanych, tak by nie ponosić kosztów korzystania z technologi, w której powstają ? A można się bawić bez alkoholu? Można, ale po co się męczyć? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Z darmowym tworzeniem aplikacji jest podobnie.Kompilator, framework i sporo innych rzeczy masz darmowych, które starczą na napisanie jakiejś prostej (albo nawet i rozbudowanej) aplikacji. Bogatsze wersje po prostu ułatwiają wiele rzeczy. Wszystko da się zrobić darmowymi alternatywami ale jak mówiłem, sporo papierkowej roboty jest z tym. Nie w liczam w to kosztów OS-ów (WinServer), baz danych (bo w SQL Server Express masz limit wielkości danych, nie możesz replikować, limit na jeden procesor, limit na ilość pamięci i wiele innych co czyni go mało przydatnym w warunkach produkcyjnych, z tym, że aplikacja okienkowa nie jest skazana na sql server. A nawet jest wskazane aby używała czegoś bardziej lajtowego typu sql compact edition czy sql lite). |
|
|
![]()
|
|
Co do java wyczytałem, że wystarczy darmowy kompilator i darmowe IDE (JVM jest darmowe)
Do tego właśna EULA i można legalnie sprzedawać ? @nasty - nie jestem jeszcze na etapie, w którym interesowały by mnie inwestycje. Trzeba najpierw na inwestycje zarobić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował jastu 9.11.2009, 11:57:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak najbardziej można tworzyć zaawansowane aplikacje, okienkowe i biznesowe bez "kosztów" na przykład w Netbeans lub Eclipse wykorzystując jave lub też w wxDevC++ wykorzystując C++
Jeszcze sprawdź to VisualVX tworzenie okienkowych aplikacji z wykorzystaniem języka c++,python,perl,ruby z wykorzystanie multiplatformowej biblioteki gui wxWidgets która kiedyś nazywał się notabene ( nawet nie wiem co to słowo znaczy ale fajnie brzmi ) wxWindows Ja osobiście polecam Netbeansa i Jave do tworzenia aplikacji okienkowych z wykorzystaniem biblioteki Swing ( Eclipse ma visual editora do SWT i Swinga ) i do tworzenia aplikacji biznesowych JEE. W wypadku aplikacji biznesowych korzystamy z darmowego GlassFisha Ten post edytował emp 9.11.2009, 21:04:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Ja na przykład jakiś czas temu interesowałem się Pythonem i GTK+, aplikacje okienkowe szybko i za darmo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
( nawet nie wiem co to słowo znaczy ale fajnie brzmi ) Nota bene to z laciny - 'zwroc uwage', 'zauwaz'. Zas co do darmowych odpowiednikow - one czesto sa i istnieja natomiast rzecz glownie jest w skali projektu ktory tworzymy. I czesto po prostu ze wzgledow wydajnosciowych/supportu trzeba uzywac wersji 'pro'. |
|
|
![]()
|
|
Jeśli najważniejsze dla mnie, czyli NetBeans, pozwala tworzyć i sprzedawać oprogramowanie to git. Na co jeszcze się uczulić tzn. licencja, EULA ? jakaś umowa kupna-sprzedaży z której rozliczam się później z US ?
Ten post edytował jastu 10.11.2009, 15:54:25 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:58 |