![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 31.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem ze skryptem usuwajacym rekordy z bazy, rzecz wydaje sie banalna ale troche sie komplikuje po podpieciu php pod jQuery...podczas szukania rozwiazania natknalem sie na taki skrypt(link: LINK)
+taki skrypt PHP
Animacja dziala czyli zwija elegancko rekordy ale nie usuwa z bazy rekordow. Patrzyłem pod FireBugiem no i zatrzymuje się przy parent.remove ale i tak zwija sie dany rekord. Id danego rekordu tez dobrze odczytuje wiec jest to pewnie wina IFa lub tego dziwnego zapytania... Chodzi mi o jak najprostszy skrypt zeby go tylko mozna bylo podpiac pod jQuery, probowalem z innymi skryptami ale dzilaja tylko wtedy gdy mam return true czyli przekierowanie do nastepnej strony, a musze zrobic tak zeby to zapytanie bylo wykonywane po stronie przegladarki. Mam nadzieje, że ktoś sie zainteresuje tym problemem bo siedze nad tym od wczoraj;/ P.S. Możliwe, że wina leży po stronie pluginu LivQuery? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W FireBug'u jest konsola, w której pojawiają się zapytania, gdy klikniesz na jedno z nich masz tam zakładki: Parametry, Nagłówki, Odpowiedź. Zerknij na parametry, czy są wysłane poprawnie, oraz na odpowiedź, żeby zobaczyć, czy przypadkiem serwer nie sypnął błędem.
Drobne poprawki:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 31.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Vokiel, zmiast "pomógł" zrób sobie opcje "donate";) Nie wiem jak to robisz, że w tak krótkim czasie rozpoznajesz problem i dajesz rozwiązanie, wielkie dzięki wszystko elegancko działa. Nawet nie wiedziałem że $.ajax ma cos takiego jak delete. Mam jeszcze dwa pytania jeśli można:
1. Chodzi o wyświetlanie rekordów z bazy, nie wyświetla mi 1 najstarszego rekordu, wiem dziwny problem:D 2. Nie wiem czy mi się uda ale bede próbował zrobić paginacje w jQuery, jeśli ma ktoś jakiś sprawdzony tutorial jak to zrobić to bardzo bym prosił o linka lub ewentualne wyjaśnienie jak to zrobić pod jQuery żeby nie przeładowywać strony. Wiem że jest do tego plugin ale poza livequery nie moge mieć innych pluginów. edit// Kurcze w IE niestety wywala błąd i nie działają mi wszystkie ajaxowe linki na stronie, natomiast w FF wszystko w porzadku. W tej linij ce wywala błąd:
błąd: "Oczekiwano identyfiaktora, ciągu znaków lub liczby." Nie ma to jak problemy z badzIEwiem. Ten post edytował arkoslaw 6.11.2009, 20:33:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sam sobie donate nie zrobię, chyba że w sygnaturce (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Jednak nie z tego powodu tu pomagam, żeby na tym zarabiać. Kiedyś mi też bezinteresownie pomagano.
Wracając do tematu, to z tym delete to akurat mój błąd. Zapomniałem, że to jest funkcja js, która usuwa właściwość obiektu, to miało być jedno z pól. Trzeba to zmienić np na usun, a następnie po stronie php też.
No i w php:
Paginacja w jquery polega tylko na tym, aby wysłać do skryptu php numer strony, i otrzymane wyniki wpisać w jakiś kontener. Do paginacji polecam klasę Nospora: Pager. Co prawda do jQuery trzeba ją troszeczkę przerobić, gdyż opiera się o advAjax. Ale to nie problem, możesz napisać klasę dziedziczącą po Pager, która zaimplementuje swój sposób generowania pagera. W zasadzie wystarczy Ci jedna metoda:
Tej klasy używasz tak jak pierwotnej Nospora, poza tym, że nie dołączasz advAjax, tylko w jQuery piszesz prostą obsługę:
|
|
|
![]()
|
|
Niestety ale nie działa dalej w IE..wyskakuje komunikat że niby błąd jest w pliku jQuery. W nieskompresowanym jest to wiersz 4167, znak 5.
Jeśli nie będzie się dało z tym nic zrobić to chyba napisze formularz w którym sie wpisuje nazwe newsa i submitem sie potwierdza, innego wyjścia dla IE nie widze, chyba, że wpadnie Ci do głowy jakiś inny sposób na obejście tego problemu. Wklejam kod ze z pliku jQuery może w czyms pomoże:
P.S. sorki że tak truje ale na dniach muszę to oddać, a gdzie tam do pisania dokumentacji.. |
|
|
![]()
|
|
Jaka wersja jQuery? Polecam korzytanie z CND google
Masz FireBuga? W nim też jest błąd, czy tylko w IE? BTW Może zmień:
Ewentualnie zamiast ręcznego ustawiania koloru, możesz zrobić klasę w css
A następnie robić addCalass('wybrany'), albo removeClass('wybrany') Sprawdź czy po zmianie tego animate przestanie pojawiać się błąd, bo coś mi się zdaje, że może być tutaj właśnie, a nie w samej bibliotece jQuery |
|
|
![]()
|
|
Po raz kolejny dałeś popis!:D zmieniłem na
tak jak zaleciłeś. I znam juz nawet powod tego. Nie zauwazylem ze do tego skryptu jest dodany plugin color.js bodajze, no i stad ta skladnia backgroundColor...kolorki i tak nie dzialaja podczas zsuwania sie rekordów ale to mnie akurat nie interesuje;] Działa w IE i FF:D Dzięki wielkie mistrzu Robercie;] OK dzisiaj już się postaram nie truć ale pewnie się kiedyś odezwe, no i też postaram się komuś pomóc:D |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:07 |