![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, chciałbym w pliku index.php zrobić includowanie modułów ale niemam pojęcia jak
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod {include_php file="start.php"} Enjoy. ps. Oczywiście plik "start.php" sam musi wyświetlać templatkę. Ten post edytował Informatic 6.11.2009, 12:23:11 -------------------- Pomogłem? Kliknij Pomógł.
› Blog TastyCode.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, a czy nieda się tego zrobić jakoś bardziej elegancko
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak. Wstawiasz na początku danego pliku który inkludujesz, zamiast tworzenia obiektu smarty:
Kod global $nazwaZmiennejWKtórejTrzymaszInstancjęSmartyTworzonąWPlikuIndexPeHaPe; ![]() Ten post edytował Informatic 6.11.2009, 14:27:44 -------------------- Pomogłem? Kliknij Pomógł.
› Blog TastyCode.pl |
|
|
![]()
|
|
SUPER
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoje pytanie, jeśli tak to czy nie lepiej będzie zrobić to w ten sposób: (po co includować php do szablonu)
plik index.php CODE <?php include_once ('libs/smarty/Smarty.class.php'); $smarty = new smarty(); /* załadowanie odpowiedniego modułu */ $module = (isset($_GET['m']) ? $_GET['m'] : ''); if($module == '') { $module = 'start'; } if(file_exists('modules/'.$module.'.php')) { include('modules/'.$module.'.php'); } else { include('modules/start.php'); } /* koniec ładowania modułu */ ?> potem w pliku nazwa_mudulu.php robisz coś tam z danymi w php i na koniec wyświetlasz templatke. Takie rozwiązanie pozwoli Ci na załadowanie dowolnego modułu z katalogu modules poprzez np.: ?m=test unikasz w ten sposób includowania php do tpl. pozdr. McX |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
ja z podobnym pytaniem, a mianowicie: pominmy kwestie bezpieczenstwa danych przekazywanych za pomocą get, chodzi mi o samą ideę. mam przykladowo plik index.php, w parametrze "s" jest informacja, jaka strona ma być includowana do konkretnego DIVa, (przykladowo div id="include") z tym ze, dana strona tez miala by wykorzystywać funkcjonalność szablonów, przykladowo: index.php
strona.php zawiera jakieś tam skrypty, samo php index.tpl.php i właśnie sęk w tym, że {include file={$toInclude}.'tpl.php'}, w taki sposób nie mogę.... nie potrafie znalezc odpowiedzi na pytanie, albo slabo wertowalem manual, albo poprostu nie ma tam rozwiązania tego problemu... ok, poradzilem sobie, dla potomnych: index.php => smarty->display(index.tpl) a w pliku index.tpl sekcja jest, w ktorej jest zczytany include, ktory kieruje do pliku php, a kazdy plik php - do pliku tpl z konkretna zawartoscia :-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 07:19 |