![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Sprawa powinna być prosta ale ja nie potrafię sobie z nią poradzić. Wiem, że zaraz połowa forum mnie zbluzga ale nie potrafię tego zrobić i dlatego proszę o pomoc. Oto moja baza danych ![]() Chciałbym pobrać te wartości z kolumny "dane", które zawierają najświeższą datę. Czyli dla tego przykładu te z id=4,5,6,8. Jak to uczynić. Najbardziej bym prosił o gotowe rozwiązanie. Litości. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT * FROM `wstep_wp` ORDER BY `id` LIMIT 4;
sprobuj tak, powinno wyswietlic 4 ostatnio dodane -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ORDER BY - całe rozwiązanie.
@edit SELECT * FROM `wstep_wp` ORDER BY `id` LIMIT 4; sprobuj tak, powinno wyswietlic 4 ostatnio dodane Równie dobrze, można po dacie sortować. Ten post edytował fifi209 5.11.2009, 20:50:42 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałeś tak :
SELECT * FROM `wstep_wp` ORDER BY `id` LIMIT 4; 4 - ponieważ widać cztery Ale ja nigdy nie będę wiedział ile ich jest rzeczywiście. Chciałbym aby pobrał tylko te które są z najświeższą datą. Czasem bedzie ich 1 czasem 9, ale żeby zawsze pobrał tylko te z najświeższą data. Także w pytaniu nie może być cyfry bo jej nie bede znał. Ten post edytował 8_pasarzer_NOSTROMO 5.11.2009, 21:04:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najswiezszy jest jeden - ten ostatni. Jakimi kategoriami okreslasz te "najswiezsze"? Tego samego dnia? Z tego samego tygodnia?
-------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko z bierzącego dnia
najnowsze wieksze od 7 dni wstecz od bierzącej daty. Ten post edytował skowron-line 5.11.2009, 21:34:44 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam za złe nazewnictwo. Masz racje, najświeższy jest jeden ostatni. Chodzi mi o te które mają najwyższą datę, najbliższą dziś. Chciałbym pobrać tylko te które maja tą samą i zarazem najbliższą dacie dzisiejszej date. Dodam że daty w polu "data" zawsze bedą mniejsze niż dziś. pomóż brachu
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodam że daty w polu "data" zawsze bedą mniejsze niż dziś. pomóż brachu
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
skowron-line dziki za pomoc. A powiedz mi jeszcze co będzie, gdy dziś będzie np. 06.11.2009 a w bazie ostatnia data (najświeższa) będzie np. 03.09.2009. Jak wtedy pobrać ? Rozumie że opcja z "1 day" odpada. |
|
|
![]()
|
|
skowron-line dziki za pomoc. A powiedz mi jeszcze co będzie, gdy dziś będzie np. 06.11.2009 a w bazie ostatnia data (najświeższa) będzie np. 03.09.2009. Jak wtedy pobrać ? Rozumie że opcja z "1 day" odpada. ![]()
no ale to samo można osiągnąć sortując po dacie z limit 1. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
Witam ponownie, z przykrością stwierdzam ze żaden z przykładów nie działa. Jeszcze raz napisze o co mi chodzi. Chciałbym pobrać z bazy te wiersze w których jest (ta sama i najbliższa dzisiejszej data). Musi być ta sama i najbliższa dzisiejszej. Dodam od razu że nie wiemy ile bedzie wyników więc propozycje typu np. "limit 4" lub "day 7" odpadaja. Ile będzie wyników i jaka jest data najblizsza dzisiejszej = TEGO NIKT NIE WIE, wiec wkładanie ich do zapytania odpada.
Przykład nazwa tabeli - wstep_wp kolumny ID DANE DATA 1 cos tam 04.04.2009 2 cos tam 05.04.2009 3. cos tam 10.10.2009 4. cos tam 10.10.2009 Chce pobrać te 2 ostatnie (nie wiedząc ze jest ich 2) bo nie bede wchodził przecież do bazy żeby zliczyć i w pytanie wstawić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Spójrz na moje zapytanie.
|
|
|
![]()
|
|
@ phpion
Błędne zapytanie mi wyskakuje a napisałem tak : SELECT * FROM wstep_wp WHERE data = (SELECT MAX(data) FROM wstep_wp) ORDER BY id DESC |
|
|
![]()
|
|
Może podaj błąd jaki otrzymujesz? Pewnie chodzi o brak ucieczki na polu data. Zamiast data podawaj `data` (tak jak ja napisałem).
|
|
|
![]()
|
|
Mam tak:
include "baza.php"; $zapytanie = "SELECT * FROM wstep_wp WHERE data = (select max(data) FROM wstep_wp)"; $wykonaj = mysql_query($zapytanie) or die ("<BR>Zapytanie bazy uzyt"); <------------------- wywala ten błąd z opisu mysql_close($link); while($wiersz = mysql_fetch_array($wykonaj)) { $data[]=$wiersz['data']; }; mysql_free_result($wykonaj); for($x=0;$x<count($data);$x++) { print $data[$x]; } Stoi na początku, wywala "Zapytanie bazy uzyt" |
|
|
![]()
|
|
i po raz 2 Ci mówię: ESCAPUJ KOLUMNĘ DATA! Czyli nie:
tylko:
|
|
|
![]()
|
|
Naprawde próbowałem już 10x. pisałem tak : (data) i tak (`data`) i tak ('data') i tak ("data"). Próbowałem chyba wszystkie znaki z klawiatury (nie no żartuje). Ciagle to samo. Skopiowałem na żywca co napisałeś i dalej to samo. Matoł nie jestem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 07:15 |