![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie
mam taki problem i nie wiem jak sie za to zabrac - bo juz kombinuje ale nic z tego nie wychodzi... Otoz mam formularz i w nim z listy wyboru chce wybierac rok-miesiec-dzien I pozniej te dane przeslac do bazy. Nie wiem jak to mi sie w bazie zapisze takie przeslane dane - bo mam rekord (tam gdzie umieszczam dane) typu date - no ale chialbym w tym formularzu wyswietlic dni jako: 01, 02, 03, 04...itd. Tylko jak probuje przypisac do zmiennej wartosc : 01 to mi sie taka wyswietli, niestety przy dodawaniu (++) 2 juz nie wyglada jak 1 - czyli nie ma zeraz z przodu. Jak przypisze funkcji date():
to w pierwszym przypadku pokazuje mi 01 ale 02 juz nie tylko 2 - bez tego zera. moze ktos podpowiedziec jak sie za to zabrac? ewentualnie czy da sie przekonwertowac taka liczbe z typu int na ten pozadany? I drugie pytanie odnosnie miesiecy.. jak wiadomo funkcja date wyswietlajaca miesiace pokazuje je po angielsku, w bazie mam znow zapis: 2009-11-04 ... chialbym na tym formularzu wyswietlic miesiace po polsku ale po przeslaniu do bazy zapisywalo by sie to jako liczby calkowite. Myslalem zeby uzyc do tego tablicy np: i tu moje pytanie... mozna jakos w inny sposob to pozmieniac - jakos przez funkcje date? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 1 sprintf() lub zwykly warunek doklejajacy zero do liczb mniejszych niz 10
Ad 2 A dlaczego nie tak: lub podobnie za pomoca innych elementow formularza? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 22 Dołączył: 19.09.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad 1 sprintf() lub zwykly warunek doklejajacy zero do liczb mniejszych niz 10 Od takich operacji jest funkcja str_pad(); ![]() @Down: Owszem, jest wiele sposobów ![]() ![]() Ten post edytował Nattfarinn 5.11.2009, 09:37:55 -------------------- Code should run as fast as necessary, but no faster; something important is always traded away to increase speed.
-- R. Pattis |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Od takich operacji jest funkcja str_pad(); ![]() Jest wiele sposobów na osiągnięcie celu. Tak jak napisałeś
i sprintf też da radę -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki koledzy poprobuje;-)
Ps. seth-kk o tym drugim pomysle to nie pomyslalem ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 05:39 |