![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zacząłem używać przyjaznych linków (forma plik/zmienna/zmienna). Wymaga to zostawienia pliku bez rozszerzenia. I tu moje pytania. 1. Jak wymusić w Notepad++ aby kolorował składnie pliku bez rozszerzenia tak jak koloruje pliki html. 2. Jak otworzyć pusty dokument, bez rozszerzenia w Komodo Edit. Jak wiadomo przy kliknięciu new file, trzeba wybrać typ pliku. Oraz to co wyżej, jak wtedy wymusić kolorowanie składni. Proszę o pomoc! -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wybrać z paska narzędzi Język -> wybrany język
2. Nie pomogę, nigdy nie korzystałem -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 13 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
2. Windows zapyta, jakim programem otworzyć plik. A co do składni, to nie korzystałem więc nie pomogę
![]() -------------------- Tani hosting - GlowaNET.pl | Hosting na Litespeed | PHP 5.2 | MySQL 5.1
Pakiety już od 22zł rocznie! Hosting SEO Domeny |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ad. 2: Fakt, mogę przeciągnąć plik który potrzebuje do komodo, lub go otworzyć. Ale mi chodzi, aby plik bez rozszerzenia, był otwierany tak jak inne.
Kod File > New > New file... PS: dzięki @vokiel Ten post edytował thomson89 4.11.2009, 22:42:23 -------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Jeśli się nie mylę, wystarczy utworzyć odpowiedni plik w katalogu templates i potem - przy tworzeniu nowego pliku via CTRL+N - wskazujesz na tenże szablon.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dodałem to do
Kod support\default-templates\Common A teraz jak ustawić kolorowanie składni? -------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Możesz jeszcze w opcjach, save options odptaszyć add appriopiate extension i będzie tak samo.
Kolorowanie składni? No wątpię, aby było to możliwe ustawienie automatycznego wymuszania schematu koloru dla pliku bez rozszerzenia. Możesz ręcznie, jak coś; prawy dolny róg okna edytora - klik i pojawia się menu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A jeszcze mam pytanie co do notepad++. Jak zamkne ten plik bez rozszerzenia i znowu otworzę to znowu muszę wybierać język kolorowania, jak to ustawić na stałe?
-------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli w pliku jest kod html, to domyślnie sam go pokoloruje (przynajmniej u mnie tak robi). To może być spowodowane tym, że ja mam ustawione domyślne kolorowanie jako html.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Ja się nieco wtrącę: czy nie lepiej zastosować mod_rewrite? Napiszesz pewnie, że konieczna jest jego obsługa na serwerze. Zgadza się, ale tak samo musisz zdefiniować przetwarzanie plików bez rozszerzenia jako PHP więc w sumie na jedno wychodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Jeśli w pliku jest kod html, to domyślnie sam go pokoloruje (przynajmniej u mnie tak robi). To może być spowodowane tym, że ja mam ustawione domyślne kolorowanie jako html. A jak to zrobiłeś? PS: Najlepsze jest to, że nie ma różnicy czy kliknę HTML, czy PHP - i tak php pokoloruje na php a html na html. -------------------- Sklep
|
|
![]()
|
|
A jak to zrobiłeś? Ustawienia -> preferencje -> nowy dokument -> Pole: "Domyślny język:" no i tutaj wybierasz -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 07:34 |