![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Zaczynam pisać nowy projekt strony (nie żaden blog). Mam już napisany wygląd oparty o CSSa (szkielet wyglądu też jest już napisany). Jednakże pojawia się pytanie, jak optymalnie napisać ten projekt skoro będzie on składam się z sporej ilości plików (każdy robi co innego lub kilka czynności, żaden nie includuje nic, no może jakieś tam funkcje czy klasy, ale nic więcej).
I tu przychodzą mi dwa pomysły do głowy: * Napisać jeden plik, do którego wsadzę szkielet strony, a potem będę includował odpowiednie pliki w zależności od podanej w GET akcji (w bezpieczny sposób) * Napisać jeden plik, do którego wsadzę szkielet strony w prostej funkcji, następnie ten plik includuję do każdego innego pliku (który ma coś pokazywać), piszę jakiś tam kod, a potem wstawiam jego wynik do tej funkcji ze stroną. Który jest bardziej optymalny/jaki inny sposób jest bardziej optymalny? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym robil wg tego 1 bo ten drugi zamotany troche sposob wg mnie
ps pomoglem ;] Ten post edytował MateuszScirka 4.11.2009, 20:36:26 -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie pomysł pierwszy jest lepszy i częściej spotykany. Jeden główny plik (index.php) zawiera w sobie cały wygląd strony a elementy, które się różnią na podstronach (w zależności od Twojej zmiennej $_GET) są modyfikowane z poziomu includowanych plików. Ja osobiście stosuję taką właśnie metodę.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro piszesz o projekcie, to poczytaj sobie o smartach (będzie tobie łatwiej) oraz przyjazne linki.
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 11:49 |