![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czy ktoś może mi coś podpowiedzieć?
Dotychczas robiąc różne stronki korzystałem z własnej klasy template, która była odpowiedzialna za wygląd? od kilku dni bawię się w kohana i chciałem sobie to zaimplementować, ale nie za bardzo mi to idzie Chce stworzyć
stworzyłem sobie kontroler w którym nie bardzo wiem co wpisać żeby mi ten template działał?
template wygląda tak
a plik główny, powiedzmy pageGeneral.php dotychczas wyglądał tak
teraz trzeba wykombinować coś innego, ale nie bardzo wiem co i jak Ten post edytował areli 4.11.2009, 15:40:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 349 Pomógł: 72 Dołączył: 22.01.2008 Skąd: Wadowice/Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem po co tak kombinować ? Skoro używasz już frameworka to wykorzystuj to co Ci on oferuje. Kohana oferuje całkiem fajny(przynajmniej jak dla mnie) system widoków i nie rozumiem po co tak kombinować i tworzyć nowy system.
Zainteresuj się tym linkiem : http://dev.kohanaphp.com/wiki/kohana2/Kohana101 -------------------- "PHP to człowiek. MySQL to również człowiek."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Można zrobić to na 2 sposoby:
1) Majstrujesz w klasie Template Kohany i później po niej dziedziczysz, ale nie sądzę by to było sensowne, bo możesz coś schrzanić i wtedy będziesz miał problem, a na dodatek taki template przejdzie do wszystkich serwisów jakie potem zechcesz utworzyć. 2) Tworzysz kontroler, który dziedziczy po Template_Controller Kohany i staje się on dla Ciebie bazowym, mieszasz w jego konstruktorze, ustawiasz domyślny widok, po nim dziedziczysz we wszystkich innych kontrolerach, które tego wymagają. Ostatecznie więc masz: Template_Controller w katalogu Kohany (domyślny dla wszystkich projektów - zostawiasz w spokoju) class Main_Controller extends Template_Controller (to Twój domyślny dla serwisu) class JakiesTam_Controller extends Main_Controller (to będą podstrony w Twoim serwisie) Zależnie jak zdefiniujesz sobie konstruktor Main_Controller, tak się będziesz musiał w podstronach do niego dopasować. To myślę najbardziej elastyczne podejście do tworzenia serwisu. Ten post edytował thek 4.11.2009, 16:05:49 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 18.10.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzięki za odp. może i masz rację z tym kombinowaniem
![]() chciałem użyć przykładu tego ze stronki kohana dział template controller, ale nie wiem dlaczego wyrzuca mi błąd utworzyłem kontroler home.php i test.php wrzuciłem do view base.page.php, test.php i template.php z system/controller odpaliłem i wyrzuciło mi błąd Fatal error: Cannot redeclare class Template_Controller in ... on line 54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nazewnictwo w Kohanie zmusza do pewnych "przyzwyczajeń"
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 08:49 |