![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Chciałbym napisać funkcję, która wyświetlałaby dowolną tablicę wielowymiarową [która też może składać się z tablic]. Na razie użyłem do tego rekurencji tylko mam problem z indeksacją. Wszystko jest okej, elementy się wyświetlają natomiast chciałbym aby wyświetlały się też indeksy elementów tak żeby była "pełna" ścieżka od bazowej tablicy bo używając klucza z foreach dostaję tylko ostatni indeks elementu. Próbowałem już wiele kombinacji z przekazywaniem i doklejaniem indeksów wywołując rekurencyjnie funkcje ale to też nie skutkowało bo od pewnego momentu dokleja "za dużo" a nie wiem jak mam wykrywać aby to obcinał. Macie może jakieś rozwiązanie na to ? Podaję poniższy kod bez rozwiązania problemu z indeksami:
Przykładowa tablica to:
I efekt wywołania funkcji: 00 a dir 010 z did 011 b dir 012 x dir 010 c dir 011 d dir 0120 g dir 0121 h dir 01220 e dir 01221 f dir jak widać zgadzają się tylko początkowe ponieważ później trzeba już obciąć. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 607 Pomógł: 23 Dołączył: 8.09.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Spirit86 4.11.2009, 14:58:48 -------------------- Audio: Metallica, Soil, RHCP, OffSpring, Green Day, "Retro", Gorillaz, Disturbed, Coma
DB: MySQL 4.1 | php: 4.4.3 Pomogłem Ci? Wciśnij przycisk POMÓGŁ. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że istnieje coś takiego jak print_r ale to nie jest rozwiązanie problemu, który określiłem w poście. Natomiast myślałem o tym żeby zajrzeć w bebechy print_r'a. Te funkcje php są w C pisane ? Można to jakoś podejrzeć ? Ściągnąłem kody źródłowe ale nie wiem w którym miejscu tego szukać.
Ten post edytował kowciany 4.11.2009, 15:42:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo cały czas dodajesz coś do $index a nigdy nie usuwasz.
Dla tablicy: Kod Array ( [0] => Array ( [0] => pierwszy [1] => Array ( [0] => drugi [1] => trzeci [2] => Array ( [0] => czwarty ) ) ) [1] => bla ) Da Kod 00:pierwszy
010:drugi 011:trzeci 0120:czwarty 1:bla -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki serdeczne #luq ! Dokładnie o to mi chodziło. Klikam w buttona pomocy
![]() Sam nie wiem czemu na to nie wpadłem. Tzn. wiedziałem, że trzeba to wyciąć ale że tak po prostu substr i to działą... no dziwne, ale działa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 02:31 |