![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Od jakiegoś czasu bawię się OP, i nie mam wiele doświadczenia. Podejrzewam, że problem jaki mam był już tu omówiony, ale że nie za bardzo wiedziałem co wpisać w pole "Szukaj", zdecydowałem stworzyć nowy temat. Chciałbym stworzyć klasę bazową/podstawową (nie wiem jak to nazwać) która będzie mi pozwałała ładowac różne podklasy, i umożliwiać swobodny dostęp z każdej takiej podklasy do metod innej klasy dziedziczącej po tej podstawowej. Dla ilustracji:
Generalnie wystarczą mi jakieś wskazówki, ale jakby ktoś miał trochę czasu i wrzucił jakiś przykładowy kod byłbym baaardzo wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Bez utworzenia obiektu się nie obejdzie:
chyba, że jest to metoda statyczna to wówczas:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli klasa A i B dziedziczą po klasie MAIN, to klasa A nie wie nic o klasie B i klasa B nie wie nic o klasie A. Abyś mógł korzystać z metod klasy A w klasie B, klasa A musi dziedziczyć po klasie B. Więc jeśli klasa B dziedziczy po MAIN, a klasa A dziedziczy po B, to w klasie A masz dostęp do metod z klasy MAIN i z klasy B.
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się bardziej przemyślanym mechanizmem - Symfony Dependency Injection - ponieważ z tym co proponujesz daleko nie zajdziesz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@zzeus: To akurat jest dla mnie oczywiste, ale właśnie chcę uniknąć takiej struktury rozbudowującej się tylko w jednej płaszczyźnie. Mimo wszystko dzięki.
@phpion: Rozumiem, tylko właśnie pytanie brzmi czy da się, a jeśli tak to jak, zamiast tworzyć nowy obiekt, odwołać do już istniejącego w klasie main, zamiast tworzyć nowy. @LBO: Ciekawa rzecz jeśli dobrze zrozumiałem na szybko przeczytaną dokumentację. Ale takim (podobnym ![]() Czekam na dalsze pomysły ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:52 |