![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Postanowilem spróbować swoich sił i napisac prosty system newsow oparty na MySQl. Do tej pory: mam dodawanie newsow do bazy, odczyt z bazy i wyswietlanie. Mam kilka pytan: 1. Nie wiem jak zrobic aby odczytywalo mi z bazy np. 5 newsow i wyswietlalo je na jednej stronie, kolejne 5 na drugiej itd. (probowalem doczytywac z bazy po 5 newsow i zapisywac je w osobnych plikach .html a pozniej chciialem te pliki includowac na strone, jednak po kazdym odświeżeniu strony do tych plikow .html dodawalo mi te same 5 newsow co byly wczesniej a tamtych nie usowalo). 2. Jak zrobic numerowanie stron jak to jest zazwyczaj w sytemach newsow, ze na samym dole sa nr stron i podswietlony jest nr strony aktualnie ogladanej. (tu tez prowbowalem roznych sposobow ale wychodzily mi kompletne glupoty niezrozumiale dla mnie ![]() Czy moglibyscie mi w prosty sposob wytlumaczyc i lub pokazac na przykladach jak mozna takie cos zrobic? Pozdrawiam i z gory dziekuuje. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Pobierasz wszystkie news'y dzielisz poprzez liczbe ktora ustala ilosc wyswietlanych na stronie i masz juz ilosc stron.
POtem robisz zapytanie ktore wyciagnie ci news'y z limitem:
No i potem wyswietlasz linki do odpowiednich stron. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki, popróbuje zobaczymy co z tego wyjdzie.
A czy to z czym mam problem to nazywa sie "Stronicowanie" ? Bo znalazlem jakis tutorial o tym i nie jestem pewny czy czytac |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Yes
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:06 |