![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jestem zupełnie zielonym użytkownikiem języka PHP, po pierwszych zajęciach na uczelni. Jako zadanie domowe, mam stworzyć szachownicę z tabliczki mnożenia. A dokładnie: tabliczkę mnożenia w tabeli 10x10 zrobiliśmy na zajęciach, w domu mamy pokolorować pole tak, aby w rzędach nieparzystych co drugie pole było czarne, a rzędach parzystych, co drugie pole białe. Zacząć mamy od białego koloru. Czy dobrze domyślam się, że potrzebny będzie if oraz else? Nie mam pojęcia jak to "ugryźć", walczyłam sama dwa dni i nic.. Kod z tabliczki mnożenia wygląda tak:
Ten post edytował Agula 3.11.2009, 15:31:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Musisz uzyc operator %(modulo) na index'y tablicy gdy zwroci on 0 dajesz bialy kolor gdy zwroci > 0 to czarny i powinno dzialac.
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmmm, wystukałam coś takiego, ale nadal nie działa..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
po pierwsze warunki dotyczace $y masz przed petla.
2 to to ze w pierwszej petli wyswitlasz <tr> a w drugiej <td></td> z wybranym kolorem i bedzie hulalo. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeanalizuj sobie ten kod, mysle jest prostrzy niz ten ktory pisales -------------------- O! Zimniok :P
|
|
|
![]()
|
|
MateuszScirka - kod działa i szachownica jest-dziękuję bardzo
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
źle sterowałaś pętlami, błąd logiczny.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 15:18 |