![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy może mi ktoś podpowiedzieć, czemu nie mogę pobrać wartości pola typu float ... rekord jest w bazie
Jeśli zrobię to zadziała, ale chodzi mi o to wyżej... -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli drugie działa, to znaczy, że zapewne pole nie jest typu float tylko varchar i jeszcze przed liczbą są jakieś znaki puste. Dlatego wszelkie niewidoczne znaki podpadają pod % choć Ty ich nie widzisz
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzies czytalem ze przy FLOAT nie uzywamy znaku = tylko zakresow, poniewaz jakos dziwnie on to konvertuje.
np 21.40 w bazie ma wartosc 21.3999999999 czy jakos tak. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/pro...with-float.html tu jest to opisane -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Czyli znowu wychodzi problem notacji wartości liczb zmiennoprzecinkowych w systemie dziesiętnym. Niedawno był podobny temat na forum, ale tyczył PHP. Jak widać w bazach też to istnieje. Tam był podany dobry sposób moim zdaniem, czyli różnica między liczbą oczekiwaną a tą w bazie nie powinna przekroczyć pewnej określonej, bardzo małej wartości. Ja bym to zapisał jako:
e -> epsilon, wartość dopuszczalna błędu, y -> nasza liczba oczekiwana(czyli 0.33 przykładowo), x -> liczba z bazy Z tego wynika wzór: e > abs(y - x) -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 234 Pomógł: 1 Dołączył: 29.10.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
@thek Jak rozumiem z tym varcharem to żarcik chyba ![]() Sprawdziłem i faktycznie po zrobieniu round(field,10) wyszło mi 0.3300000131. Lipa... Jaki w takim razie zrobić typ pola do obliczeń, z różną długością po przecinku, żeby nic się na końcu nie dodawało ? -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
Wcale nie żart Groooomie... Część osób zapisuje float nie jako float czy double w bazie, ale właśnie varchar. Stąd ten wtręt o nim. Co do float to zastanów się nad ewentualnym przejściem na double, który ma większą precyzję. Sam z floatem miałem ten problem i choć double nie rozwiązał problemu, to go zmniejszył do sensownych wartości. Zależy wszystko od tego czy operacje będą wykonywane w bazie czy w php. Osobiście bym się skłaniał przy:
a) jeśli robisz obliczenia w bazie na polach => double ![]() Czemu? Bo przechowywanie wartości jako ciąg znakowy zachowa jego formę w takiej postaci jak chcesz, bez strat związanych z zaokrąglaniem. Ma to jednak tylko sens dla przechowywania niewielkiej ilości danych i na dłuższą metę spowodować może spadek wydajności. Wybór więc jest tak naprawdę między mniejszym lub większym złem. Problemu by nie było, gdyby liczby mogły zapisywać dane w systemie dziesiętnym. Ale działają w binarnym (choć są pewne ruskie działające w trójkowym, ale to tylko ciekawostka bez znaczenia) i dlatego zawsze będzie problem. @Thunder: down Z tym Groooomem to żart słowny z nicka. Thunder to wszak piorun, grzmot, grom. A że masz przeciągnięcie na 'u' to ja przeciągnąłem na 'o' i tak z Thuuuunder zrobił się Grooom ![]() A co do float to nie wiedzieć czemu, ma on bardzo małą dokładność w Mysql. Powinien mieć aż do 24 miejsc po przecinku teoretycznie (tyle można mu nakazać definiując typ), co zresztą jest opisane w manualu, ale widocznie ma jakąś znacznie niższą domyślną wartość parametru precyzji. Zbyt niską do typowych obliczeń. Z tego co przed chwilą zerknąłem do manuala, można jednak definiując typ kolumny nakazać by float miał określoną precyzję, do 53 miejsca włącznie. Ten post edytował thek 5.11.2009, 16:07:29 -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Groooomie ...o co chodzi ?
![]() Jeśli chodzi o double to daje radę bo nic mi nie dodaje i przy ROUND(field,10) było 0.3300000000 -------------------- najprostsze rzeczy są najmniej oczywiste
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja radzilem sobie w inny sposob:)
1. w bazie dla liczby z 2 miejscami po przecinku trzymam jako np int LICZBA*100 2. jak chce sobie sprawdzic czy to co mam w bazie = sie liczbie ktora sprawdzam to: select liczba/100 from tabela where liczba=liczba_sprawdzana*100 *wiem, moze glupi sposob ale dziala;) -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:12 |