![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem szukałem tego wszędzie gdzie tylko było możliwe ale nie znalazłem. Chodzi mi o zrobienie na swojej stronie internetowej takiego napisu: Jesteś zalogowany jako: (i tu nazwisko zalogowanej osoby). Już udało mi się coś takiego zrobić dzięki funkcji SELECT, FROM itd. wiecie o co chodzi. Jednak problem jest w tym że musiałem wpisać WHERE `login`='Flips'" (czyli ja) i to działa w ten sposób że pokazuje Jesteś zalogowany jako: (i tu moje nazwisko). Próbowałem wpisywać zamiast mojego loginu zmienną z formularza logowania, ale ona nie działa nie wiem dlaczego. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... najlepiej by było, gdybyś tworzył sesje która zawierała by wartość z $_POST['login] ale skoro mówisz że nie działa... W ogóle miło by było gdybyś nam podał fragment kodu ze skryptem logowania.
-------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 22 Dołączył: 19.09.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem szukałem tego wszędzie gdzie tylko było możliwe ale nie znalazłem. Chodzi mi o zrobienie na swojej stronie internetowej takiego napisu: Jesteś zalogowany jako: (i tu nazwisko zalogowanej osoby). Już udało mi się coś takiego zrobić dzięki funkcji SELECT, FROM itd. wiecie o co chodzi. Jednak problem jest w tym że musiałem wpisać WHERE `login`='Flips'" (czyli ja) i to działa w ten sposób że pokazuje Jesteś zalogowany jako: (i tu moje nazwisko). Próbowałem wpisywać zamiast mojego loginu zmienną z formularza logowania, ale ona nie działa nie wiem dlaczego. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję. Nie chcę Cię martwić, ale póki nie podasz jakichś konkretnych informacji innych niż: "próbowałem ale mi nie działa", to konkretnej odpowiedzi nie uzyskasz. Nie dałeś nam żadnej informacji na temat sposobu autoryzacji, tego co i czy w ogóle coś trzymasz w sesji i kilku innych rzeczy. Jeśli przechowujesz gdzieś ID użytkownika lub jego login - to wystarczy, że w zapytaniu SQL które budujesz dasz:
Wielkiej filozofii w tym nie ma i coś takiego generalnie musi działać. A jeśli nie działa, to daj chociaż komunikat błędu. -------------------- Code should run as fast as necessary, but no faster; something important is always traded away to increase speed.
-- R. Pattis |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 7 Dołączył: 24.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm tyle co zrozumiałem to:
1. Skrypt z formularzem do logowania, jeśli wpisałes prawidłowy login i hasło to -> 1a) jesli chesz aby przedstawiony był login to
1b. Jeśli chcesz aby był przedstawiony jako "imie nazwisko", to pobież te dane z bazy i
2. Potem napisz skrypcik który sprawdza czy jest istnieje dana sesja ze zmienną którą będziesz "include'dował" w każdym widoku -> 2a) Jesli istnieje to wyswietlasz jako kto jestes zalogowany 2b) Jesli nie to przekierowuje Cie do logowania potrzebne funkcje to (niewymieniam funkcji do połaczenia i pobierania danych z bazy bo juz masz) isset , include i minimalna wiedza o sesjach ($_SESSION), aha no i echo ![]() Ten post edytował fenix.robi 3.11.2009, 15:19:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 3.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcę Cię martwić, ale póki nie podasz jakichś konkretnych informacji innych niż: "próbowałem ale mi nie działa", to konkretnej odpowiedzi nie uzyskasz. Nie dałeś nam żadnej informacji na temat sposobu autoryzacji, tego co i czy w ogóle coś trzymasz w sesji i kilku innych rzeczy. Jeśli przechowujesz gdzieś ID użytkownika lub jego login - to wystarczy, że w zapytaniu SQL które budujesz dasz:
Wielkiej filozofii w tym nie ma i coś takiego generalnie musi działać. A jeśli nie działa, to daj chociaż komunikat błędu. O to chodzi, że właśnie nie ma żadnego błędu tylko po prostu nie wyświetla nazwiska. A co do kodu to już go wklejam:
i druga część (w tym samym pliku)
i teraz napisz mi jak go przerobić żeby nie wyświetlało mojego imienia in nazwiska tylko tej osoby która jest zalogowana. Ten post edytował Flips 3.11.2009, 15:37:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałeś? -------------------- Napisane z palca! <- to tak dla lansu ;)
FancyStudio.pl - Tworzenie Stron WWW w Oparciu o XHTML, CSS, JS, PHP i MySQL. Mój blog :: Portfolio Fotograficzne Igora Biedrawy |
|
|
![]()
|
|
Próbowałeś? to było pierwsze co tylko próbowalem |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 22 Dołączył: 19.09.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A potraktuj zmienną $login var_dump'em (np. tuż przed zapytaniami SQL):
I zobaczy, czy w ogóle cokolwiek do tej zmiennej przekazujesz - a jeśli tak, to co ![]() Ten post edytował Nattfarinn 3.11.2009, 20:26:54 -------------------- Code should run as fast as necessary, but no faster; something important is always traded away to increase speed.
-- R. Pattis |
|
|
![]()
|
|
A potraktuj zmienną $login var_dump'em (np. tuż przed zapytaniami SQL): I zobaczy, czy w ogóle cokolwiek do tej zmiennej przekazujesz - a jeśli tak, to co ![]() NULL - dokładnie tak jak myślałem ;/ teraz kto mi to wytłumaczy dlaczego w tej części:
zmienna $_POST["login"] działa, ale w wyniku tego wyżej wymienionego warunku
już nie? ![]() |
|
|
![]()
|
|
A jesteś pewien, że przypisujesz tutaj właściwą zmienną? Bo na moje oko, wg. Twojego kodu nadpisujesz wartość zmiennej sesyjnej, niezadeklarowaną wcześniej zmienną $login. ![]()
-------------------- Code should run as fast as necessary, but no faster; something important is always traded away to increase speed.
-- R. Pattis |
|
|
![]()
|
|
A jesteś pewien, że przypisujesz tutaj właściwą zmienną? Bo na moje oko, wg. Twojego kodu nadpisujesz wartość zmiennej sesyjnej, niezadeklarowaną wcześniej zmienną $login. ![]()
No już właśnie przed chwilą dzięki wklejaniu tu tego kodu sam to zauważyłem ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 10:03 |