![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam mały problem z wyświetlaniem danych w tabelce na stronie. W bazie mam takie tabele: UZYTKOWNICY Id_uzytkownika | Imie | Nazwisko KLASA Id_klasa | Jaka_klasa PRZEDMIOTY Id_przedmiot | Nazwa_przedmiotu OCENY Id_ocena | Oceny I chcę wyświetlić taką tabelę na stronie: Nazwisko 1 | Imie 1 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 2 | Imie 2 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 3 | Imie 3 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 4 | Imie 4 | Ocena ale mam pewien problem. Zapytanie wyświetlające dane wygląda następująco:
Jeśli każda osoba ma po jednej ocenie to jest Ok, lecz jeśli ktoś ma więcej ocen, to powtarzane jest Nazwisko, Imię i dopiero ocena: Nazwisko 1 | Imie 1 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 2 | Imie 2 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 2 | Imie 2 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 3 | Imie 3 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 4 | Imie 4 | Ocena Powinno być: Nazwisko 1 | Imie 1 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 2 | Imie 2 | Ocena | Ocena ---------------------------- Nazwisko 3 | Imie 3 | Ocena ---------------------------- Nazwisko 4 | Imie 4 | Ocena Wyświetlanie tabeli wygląda następująco:
Niestety nie mogę sobie z tym problemem poradzić by nie powtarzało mi nazwisk i wyświetlało pojedynczo oceny, a wyświetlało jedno nazwisko, imię i kilka ocen obok. Jeśli ktoś wie w czym tkwi problem to proszę o pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...Jeśli ktoś wie w czym tkwi problem to proszę o pomoc. problem tkwi miedzy klawiatura a siedzeniem ![]() sortuj wyniki po id_uzytkownika i nie domykaj tabeli na koncu while tylko na poczatku jesli kolejny przebieg podaje kolejnego uzytkownika -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyniki sortuję po Id_uzytkownik, lecz z tym domykaniem tabeli coś nie idzie.
Gdziekolwiek bym tego nie wstawił, rozwala mi całą tabelę lub jej w ogóle nie wyświetla. Niestety to nadal nie załatwia problemu powtarzających się nazwisk i imion. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy Ci pomoge ale sprobuje napisac jak ja bym probowal ;-)
Otoz: W tabeli OCENY dodalbym jeszcze jedna kolumne i w niej trzymal id uzytkownikow. Natomiast w tabeli UZYTKOWNICY bym dodal id klasy - bo wydaje mi sie ze warto jakos polaczyc te tabele ze soba. Nastepnie bym zrobil ten warunek ktory dales tylko :
ewentualnie zamiast drugiero while to moze foreach ? No nie wiem pokombinuj moze cos wymyslisz;-) Nie wiem jak to w praktyce by dzialalo ale teoretycznie bym tak kombinowal;-) Pozdrawiam Ps. Acha tylko pierwszy warunek tez musisz zmienic zeby Ci wybral tylko imie i nazwisko usera - zebys wypisal to tylko raz, a mi sie wydaje ze musi byc druga petla do wypisywania ocen (ta ktora dopisalem wyzej) zeby ci dodawalo te pola z ocenami - bo nie kazdy bedzie mial ich tyle samo - chyba ze to dotyczy tylko ocen koncowych to juz troche latwiej bo bys wiedzial ile ich jest. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:26 |