![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich użytkowników.
Dopiero zaczynam swoją przygodę z sql i mam pytanie. Mam skrypt który zapisuje mi do bazy danych status serwera gry. Wygląd to tak:
Chcę napisać skrypt w php który sumował by liczbę graczy online grającą na tych dwóch serwerach (zsumował pole "liczba graczy online" z obu VALUES) oraz wyświetlił ją na stronie www. Próbowałem sam coś wykombinować ale niestety moja wiedza jest zbyt mała. Dlatego też proszę o pomoc Was . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego praktycznie wszystko pakujesz jako zserializowana tablica? Tak to nigdy nic nie zsumujesz przy pomocy bazy - przecież to jest nawet niezgodne z jej założeniami. Zrób każde pole tej tablicy jako osobną kolumnę w tabeli i przypisuj do niej dane; wtedy będziesz mógł zsumować wszystko jednym prostym zapytaniem.
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:22 |