![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pole typu char(10), i chce aby podczas dodawania rekordu do tabeli automatycznie zostalo ono wypelnione _unikalnym_ (nie losowym) stringiem (najlepiej skladajacym sie z liter alfabetu lacinskiego, cyfr oraz znaku minus)
Ten post edytował x11100b 1.11.2009, 14:08:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 31.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ciekawe. Możesz mi przybliżyć do czego to ma być ? Łatwiej będzie mi to stworzyć...
Najlepiej było by kolejne dodawać.... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Twórz coś na zasadzie AUTO_INCREMENT z tą różnicą, iż do przechowania zawartości wykorzystujesz własny system liczbowy.
Tak robią np. YouTube, serwisy hostujące pliki, etc. Najlepiej utwórz do tego celu triggera, a jak konwersja? To zadanie domowe. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dziekuje za odpowiedzi, oczywiscie przypisywanie w tym miejscu czegos na zasadzie AUTO INCREMENT zdalo by agzamin, ale zapomnialem dodac ze nie mam pewnosci w jaki sposob generowane byly stringi w rekordach dodanych poprzednio.
wiem tylko ze wszystkie do tej pory sa unikalne (nie wiem w jaki sposob wygenerowane) i chce wygenerowac kolejny, unikalny. widze ze problem jest dosyc skomplikowany - tymczasowo obszedlem to wypelniajac to pole wartoscia funkcji TIMESTAMP() ale jest to rozwiazanie tymczasowe, gdyz nie mam pewnosci, ze nie istnieje rekord o pewnej wartosci TIMESTAMP "z przyszlosci", i ze dodatkowo akurat w tej sekundzie nie zostanie dodany rekord. ale to juz jest sprawa prawdopodobienstwa ![]() pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak bys zrobil funkcje i w niej:
1. select md5(rand()) generujesz stringa z jakas tam wartoscia 2. ucinasz go do 10 znaow 3. robisz selecta z kolumny w ktorej masz te magiczne unikalne stringi 4. jesli nic nie zwroci to znaczy ze udalo sie wygenerowac cos unikalnego i wstawiasz to 5. jesli nie to od pkt 1. -------------------- śmieszne obrazki
Kryzys: Ser jem spleśniały, wino piję stare i samochód mam bez dachu.. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 23:28 |