![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie!
Prosze wytłumaczcie mi to zjawisko:
dlaczego ta funkcja nie robi w tym wypadku dużego 'Ś' ? i jak to zrobic (to duże 'Ś')? Ten post edytował Less 1.11.2009, 12:48:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
http://pl.php.net/ucfirst
Cytat Note that 'alphabetic' is determined by the current locale. For instance, in the default "C" locale characters such as umlaut-a (ä) will not be converted. W komentarzasz pod podany linkiem masz sporo przykładów jak to rozwiązać. M.in używać mb_* |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie...
przypominam mam strone z kodowaniem iso i bazę z latin2 mam kolejny podobny problem z funkcja strtoupper() nie zamienia polskich znaków na duze... Poczytałem manual i znalazlem tam następujacą funkcję:
zasadniczo działa: ale nie robi duzek litery z prozaicznego "ł" (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !!!!!! why? i drugie pytanie, moze ktos mi wytłumaczyć co to za znaki i skad brać te znaki z funkcji strtr() ? Chodzi mi o to jaki znak i jakie kodowanie reprezentuje jaki znak (bo rozumiem, ze ta funkcja po kolei zamienia znaki z 2 ciągów po kolei, jedne na drugie)... Proszę o pomoc. Dzieki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Oczywiście nie czytasz co się do ciebie pisze bo po co? Wieć po co zakładasz temat?
http://pl.php.net/mbstring |
|
|
![]()
|
|
Sorki, ale czytam!
Rozumiem brak czasu... ale prosze o trochę cierpliwości, pytam jak mi nie wychodzi... Właściwie nie mam pretensji, bo bardzo mi pomogłes... ale tak przesadzajac troche, skoro i Ty przesadzasz proszę wytłumacz mi swoje zarzuty... Piszesz b. enigmatycznie, nie widzisz, że moge mieć problemy techniczne z tym rozwiazaniem i odsyłasz do obszernych źródeł. Czy sensem Forum jest napisanie: przeczytaj sobie w encyklopedii po chińsku ? spróbowalem funkcji mb_ i nie zadzialaly... Moze nie mam czegos doinstalowanego na serwerze , starą wersję... ? Nie moim zreszta... ale na którym mam skrypt. Szukam pomocy, bo nie umiem... może mam jednak problem z fachowym angielskim, nie wszystko rozumiem... Już wiem, administrator mi powiedział
nie mam jeszcze, wychodzi, że bedę miał (kiedys) (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Less 23.11.2009, 10:50:04 |
|
|
![]()
|
|
Ech myślałem, że takie podstawy ma każdy serwer.
Dopisz po prostu
Ten post edytował wookieb 23.11.2009, 12:00:10 |
|
|
![]()
|
|
Nie pomogło (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
już tak kombinowałem... Ten post edytował Less 24.11.2009, 09:36:50 |
|
|
![]()
|
|
No mnie jakoś działa (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Sprawdź jakie masz kodowanie swoich ciągów, ale generalnie pośpiesz admina o mb (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Tak to musi byc problem z kodowaniem... sama funkcja w takim wydaniu (dla "Ł") działa, ale na stronie niestety nie.
Moja strona: w bazie mam latin2, na stronie iso-...-2. Moze ktoś to zjawisko umie wyjaśnić i rozwiązać problem ? Jest to dla mnie intrygujace. Ten post edytował Less 24.11.2009, 13:54:18 |
|
|
![]()
|
|
A posiadasz iconv na serwerze? Wtedy możesz przekonwertować do utf-8 i po kłopocie
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 08:04 |