![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałbym wam przedstawić pewne zdjęcie. Idee tego zdjecia rodzice mi wpajają od młodości. Jednakże chciałbym znać wasze opinie, za którą jesteście stroną, czy jesteście katolikami lub czy "katolikami" z tytułu, lub "od święta" oraz jak wyrażacie swoje opinie na ten temat w życiu codziennym. /ciach/ Link Jestem za prawą stroną, katolik, wierzący, praktykujący. Od miesiąca próbuję wpajać swoim kolegom, że halloween jest złe. Kilku przekonałem do mojego zdania. Ten post edytował Spawnm 31.10.2009, 18:08:44
Powód edycji: [Spawnm]:
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Następny co się nie wyspał
![]() ![]() ![]() ![]() Nie zauważyłeś ze daty sie roznia ? Ja tez jestem katolikiem - i co z tego ? Mam strzelac do dzieci ktore biegaja po ulicy ? -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strzelać, nie... ale pogadać z nimi, wytłumaczyć? Nie dać cukierków?
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego im bronic dobrej zabawy ? Myslisz ze czemu one chodza po domach - aby duchy zeszly na Ziemie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Ale trzeba im uświadomić że pod "dobrą zabawą" kryje sie to.
Właśnie to jest to... Po co mamy bronić dzieciom dobrej zabawy? Kod Po co mamy nie wzywać duchów, czić szatana? Przecież to dobra zabawa!,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy dzieci chodzeniem po domach w przebraniach czczą szatana?
![]() ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 1 Dołączył: 17.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ja jestem pośrodku, czy to znaczy, że jestem zły?
"katolikami lub czy "katolikami" z tytułu" - jako katolik powinieneś być bardziej tolerancyjny pozdrawiam Ten post edytował gszesiek 30.10.2009, 23:36:06 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
poki mnie ta chałastra nie biega po bloku niech robi co chce, a jak sie napatocza to cukierkow napewno nie zobacza
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
@thomson89 nawiedzil cie ktos halloween za granica to jedna z lepszych zabaw
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Drogi autor tematu musiał się naprawdę nie wyspać. Nie wiem czy wiecie, ale to za sprawą papieży Grzegorza III i IV Halloween i Wszystkich Świętych były obchodzone w ten sam dzień. Dzisiejsze przesunięcie wynika z tego że kiedyś jako początek dnia uznawano wschód słońca, dziś zaś jest to północ. Biorąc też pod uwagę że:
- Halloween sięga parę lat wstecz przed narodziny religii chrześcijańskiej, - Chrześcijanie uwielbiają przejmować symbole pogańskie (Choinka Bożonarodzeniowa, Jajko Wielkanocne) czy też pogańskie święta (Saturnalia -> Boże Narodzenie*), - Poganie nie próbowali z reguły kłamać w sprawie historii swych religii, co u chrześcijan jest nagminne. - Poganie w odróżnieniu od chrześcijan, jeśli mordowali lub obchodzili święta, to z reguły naprawdę wierzyli że to kwestie religii a nie polityki (pamiętacie wyprawy krzyżowe, albo inkwizycję ![]() Pomijając fakt że pytanie jest samo w sobie jest debilne, bo niby jak można wierzyć lub nie w święto? Z tego co pamiętam, to święta się, uwaga trudne słowo, "obchodzi". Dochodzę do wniosku że dobra, nieszkodliwa zabawa jest lepsza od odmrażania sobie tyłka raz w roku na pokaz, że niby się pamięta, nijako "rozgrzeszając" się za cały rok niepamiętania. Fajna sprawa z paleniem zniczy, ogień w pobliżu grobu zmarłej osoby miał zablokować przejście duszy w postaci upiora, do świata żywych, czego jest to symbol w chrześcijaństwie to nie pamiętam. __________ *Akurat święta chrześcijanie to w ogóle hurtem przejmowali od rzymian. Ten post edytował sztosz 31.10.2009, 00:04:34 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oba są śmieszne (w sensie ich znaczenia), przy czym Halloween może być przynajmniej fajną zabawą dla dzieciaków (chociaż w sumie nie tylko dla nich) w przeciwieństwie do drugiego.
Ten post edytował Crozin 31.10.2009, 10:59:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle ze konflik dotyczy w/w swiat wylacznie z powodu zblizonych dat, gdyby Halloween bylo tydzien wczensiej ....
![]() Moim zdaniem nie powinienes oceniac (nawracac) ludzi ktorzy maja odmnienne zdanie, czasem dobrze jest oderwac sie od szarej rzeczywistosci ![]() A tak na marginesie to przed chwila czytalem fajny artykuł nt kultury seniorow w srodkach komunikacji miejskiej - wyobrazacie sobie jaką ciekawą dyskusje ze starszym pokoleniem moznaby nawiazac(np w tramwaju) na temat Halloween i 1listopada, mysle ze mogloby sie skonczyc na linczu laską ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zresztą Fryderyk Nietzsche jasno i wyraźnie objawił nam: "Gott ist tot". Czemu miałbym wierzyć bardziej Biblii niż "Also sprach Zarathustra. Ein Buch für Alle und Keinen"?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie to typowe: tendencyjny plakat przekreślający od razu, na wstępie, jedną z opcji.
Dodatkowo braki w wiedzy. Halloween obchodzony jest wielu krajach kultury chrześcijańskiej, do której jeszcze niby kościół katolicki należy. Tyle, że jego pochodzenie jest pogańskie, jak zresztą wielu innych świąt, hucznie obchodzonych jako te chrześcijańskie, katolickie, co poprzednicy już zauważyli. Cytat Po co mamy nie wzywać duchów, czić szatana? Przecież to dobra zabawa!, Całkowite pomieszanie pojęć.Cytat("wikipedia") Halloween wywodzi się z celtyckiego obrządku Samhain. Ponad 2 tys. lat temu w ten dzień żegnano lato, witano zimę oraz obchodzono święto zmarłych. W ten dzień w Irlandii palono ogniska oraz odprawiano modły za dusze zmarłych. Nie ma tu żadnego związku z czczeniem szatana. Jak widać boimy się najbardziej tego czego nie znamy. Proponuję wpierw przestudiować informacje dostępne na dany temat, a dopiero później szastać opiniami. Przy okazji przeczytaj parę książek na temat religii katolickiej, a zobaczysz w co wierzysz i co praktykujesz. Tylko nie czytaj przed snem, bo możesz mieć problemy z zaśnięciem.Cytat Od miesiąca próbuję wpajać swoim kolegom, że halloween jest złe. A co jest w nim złego? To, że jest inne? Że nie takie jak Ty byś chciał? Nikt Ci nie każe się w to angażować. Poza tym, uszczęśliwianie na siłę zachowaj dla siebie. Już inkwizycja tak uszczęśliwiała heretyków i czarownice...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"W tym czasie odwiedzamy groby naszych bliskich
zmarłych i ofiarujemy im naszą modlitwę. Zewnętrzym tego wymieraniem są znicze i kwiaty, które stawiamy na grobach" Z tym odwiedzaniem bliskich... to jeszcze zrozumiem. Czuję się sentyment do osób które odeszły i chciałoby jakąś wrócić wspomnieniami do nich - temu odwiedzamy ich groby, bo tam łatwiej te wspomnienia wywołać mając świadomość, że ciało tej osoby jest kilka metrów od nas. Ale co da "modlitwa" tym zmarłym? Ludzie jakąś mają trudności w zaakceptowaniu tego, że po śmierci przestają istnieć i dorabiają sobie teorię na temat tego, że ich dusza gdzieś idzie i robi nie wiadomo co. Tak trudno ludziom pomyśleć o tym, że może któregoś dnia nie ich nie być i nie być "ciągu dalszego"... Całe to "święto" jest wymysłem ludzi, jak zresztą większość rzeczy w pierwszym poście. "1.11 - Dziękujemy Bogu za dar swiętości." He? jaki dar świętości? jakiego Boga? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co da "modlitwa" tym zmarłym? Ludzie jakąś mają trudności w zaakceptowaniu tego, że po śmierci przestają istnieć i dorabiają sobie teorię na temat tego, że ich dusza gdzieś idzie i robi nie wiadomo co. Tak trudno ludziom pomyśleć o tym, że może któregoś dnia nie ich nie być i nie być "ciągu dalszego"... Nasty, nie popadaj w paranoję wolności słowa. Może i jest ona przestrzegana, ale nawet przy niej nie można powiedzieć (napisać, jak to łatwo zrobić) wszystkiego. Nie pomyślałeś, że mogłeś kogoś tymi słowami urazić? Nie widzę niczego złego w wyrażaniu swoich poglądów, ale w takich tematach powinno się utrzymać konstruktywność wypowiedzi. Forum dla programistów to jest dobre miejsce na takie dyskusje. Poza tym, napisać łatwo, a powiedzieć jest o wiele trudniej.Całe to "święto" jest wymysłem ludzi, jak zresztą większość rzeczy w pierwszym poście. "1.11 - Dziękujemy Bogu za dar swiętości." He? jaki dar świętości? jakiego Boga? ![]() Osobiście potępiam halloween ponieważ uważam, że jest to kolejne niepotrzebne święto stworzone dla komercji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie pomyślałeś, że mogłeś kogoś tymi słowami urazić? Nie widzę niczego złego w wyrażaniu swoich poglądów Czym? tym, że wyraziłem swoje poglądy przy czym nikogo nie wyśmiewając, nie obrażając ani nie tępiąc?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
"1.11 - Dziękujemy Bogu za dar swiętości." Nie powiesz mi, że to jest eleganckie pisanie o swoich poglądach. To, że ty nie wierzysz w Boga to nie znaczy, że musisz z ironią obrażać poglądów innych. Granica jest bardzo krucha. Co innego gdy piszesz o tym, że dany film jest beznadziejny i w ekspresywny sposób próbujesz to wytłumaczyć innym, a co innego gdy wyrażasz się o tak podstawowych i chronionych poglądach na większości Polaków.
He? jaki dar świętości? jakiego Boga? ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posłuchajcie siebie, jedni i drudzy. Naprawdę, czy dyskusja nt wiary musi sprowadzać się zawsze do pieprzenia piątego przez dziesiąte i najeżdżania jednych na drugich z wymachiwaniem szabelką "a my jesteśmy lepsi, bo tamci robili to, to i to"? Czytając takie dyskusje, można stracić wiarę nie w Boga, a w ludzką inteligencję...
Cytat A co jest w nim złego? To, że jest inne? Że nie takie jak Ty byś chciał? Nikt Ci nie każe się w to angażować. Poza tym, uszczęśliwianie na siłę zachowaj dla siebie. Już inkwizycja tak uszczęśliwiała heretyków i czarownice... Tja, tak jak komuniści uszczęśliwiali księży, a hitlerowcy Żydów. "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień". Cytat A tak na marginesie to przed chwila czytalem fajny artykuł nt kultury seniorow w srodkach komunikacji miejskiej - wyobrazacie sobie jaką ciekawą dyskusje ze starszym pokoleniem moznaby nawiazac(np w tramwaju) na temat Halloween i 1listopada, mysle ze mogloby sie skonczyc na linczu laską. Takie coś to zwie się fanatyzmem religijnym i jest szkodliwe dla wszelkich stosunków społecznych zarówno w wykonaniu babć-dewotek/bojowych księży pt. "miłuj bliźniego jak siebie samego", ale tylko w oficjalnej modlitwie, jak i ateistów-dresiarzy, którym szacunek dla cudzych opinii nie przeszkadza dopieprzać osobom wierzącym tylko dlatego, że są i wierzą. "Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień". Ostatnie "kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień", dedykuję autorowi tematu. Chrześcijaństwo praktycznie w każdym kraju włącza do własnej tradycyjny elementy dotychczasowej, lokalnej kultury, nadając im nowe znaczenie. Naprawdę, nie mam zielonego pojęcia, czemu ma służyć taka manipulacja informacją, kiedy to jest OCZYWISTE, że osoby niewierzące lub średniowierzące są wyczulone na nawet najmniejszą niekonsekwencję i przemilczanie faktów. Wystarczy przecież obejrzeć sobie transmisję jakiejś afrykańskiej mszy, albo sięgnąć nawet po dwa-trzy numery National Geographic i poczytać, jak to samo święto obchodzone jest np. w Meksyku. Znasz powiedzenie "nie bądź bardziej papieski od papieża"? Skoro jesteś wierzący, powinieneś znać i respektować dogmat o nieomylności papieża w sprawach wiary; jak dotąd niespecjalnie mi się obiło o uszy, by jakiś papież wydał dekret zakazujący pod groźbą ekskomuniki obchodzenia święta zmarłych na wzór amerykański czy meksykański. Jedyne, o co tak naprawdę powinna toczyć się ta dyskusja, to pytanie, czy Halloween nie jest trywializowaniem idei tradycji wspominania zmarłych. Mi osobiście wydaje się, że Ameryka i współczesny świat tzw. "kultury popularnej" naprodukowały już wystarczająco dużo kiczu. W radiu słyszy się łupanie, trzaski i wątpliwej jakości darcie ryja zwane "muzyką", w telewizji/kinach pokazy umiejętności amerykańskich grafików zwane "filmami", miasta pełne są bilboardów pełnych kolorowych lal i jakiegoś fantasy-science-fiction, Bożego Narodzenia w listopadzie i jeszcze tylko tego brakuje, by jeden z tych okresów, kiedy można spokojnie zatrzymać się na moment i zastanowić nad życiem oraz przyszłością, zamienić w cukierkowe idiotele. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:01 |