![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, to moja 1 styczność z mysql. Staralem sie zrobic cos prostego dla testu. Lecz na samym poczatku juz napotkalem na problem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
1.Z poradnikow wykołowałem taki oto skrypt: Kod <?php $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'test', 'tratata'); if($sql_conn == true) { echo "zalogowano"; } else { echo "kiszka"; } mysql_select_db('test') or die('Nie udało się wybrać bazy danych...'); $zapytanie = 'CREATE TABLE nba (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, imie char(30), lata char(3), punkty char(3), mistrzostwa char(3), PRIMARY KEY(id))'; mysql_close($sql_conn); ?> Niby łączy, wybiera baze, lecz nie tworzy tabeli z wpisami. Poprostu baza pozostaje pusta. 2.Celem moim jest zbudowanie skryptu aby uzytkownik/klient mial swoje konto, w nim kilka wpisow (nazwa uslugi, status, termin wygasniecia, ew jakies info). Czy bedzie Ktos tak mily i nakieruje mnie w podpunktach jak to nalezy zrobic, oczywiscie nie chodzi mi o gotowca ;p Lecz o to jak nalezy to 'zaprojektowac', 'wykonac'. ps. Oczywiscie moglbym poszukac jakis gotowcow, ale to nie rozwiaze problemu jakim jest brak wiedzy podczas wdrazania skryptu, modyfikacji itp.. Ten post edytował omajgat 30.10.2009, 08:41:47 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W php nie ma błędu w zapytaniu MySQL też nie. Mi utworzyło tabelę, po wpisaniu tego zapytania. Sprawdź czy użytkonik MySQLowy ma przydzielone prawa do tworzenia tabel.
Ten post edytował sadistic_son 30.10.2009, 05:46:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 7.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Doszedlem do tego punktu, mianowicie 'logowania', nie wiem czy ma to tak wygladac, ale chyba bedzie okej, jezeli znajdzie rekord=login, porownoje go i hasla, nie wiem jak dopisac aby wywalilo "Nie ma uzytkownika w bazie". Czyli jak user nie istnieje, prosze o pomoc...
Kod <?php
$login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; mysql_connect('localhost', 'test', 'asas12'); mysql_select_db('test'); $zapytanie = "SELECT `login`,`haslo`,`email`,`tekst` FROM `klienci` WHERE `login`='$login'"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { if(($login == $wiersz[0]) and ($haslo == $wiersz[1])) { echo "Witaj $wiersz[0] <br>"; echo "Twoj mail: $wiersz[2] <br>"; echo "Wiadomosc $wiersz[3]"; } else { echo "Zle haslo!"; } } mysql_close(); ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 9 Dołączył: 23.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzasz czy user o danym loginie i haśle istnieje za pomocą select
Pamiętaj aby hasło kodować np. w formacie md5. I poczytaj o sessjach... Pozdrawiam. Ten post edytował bobo168 30.10.2009, 08:18:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
EDIT: podpowiedź bobo168 jest poprawniejsza jeśli chodzi o trendy w php/mysql Ten post edytował sadistic_son 30.10.2009, 08:23:21 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje obojgu.
Następne czego nie mogę 'ogarnac'. Mianowice aby podczas rejestracji nie dodalo takiego samego loginu. Kod <?php $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; $email = $_POST['email']; $tresc = $_POST['tresc']; $lacz = mysql_connect( "localhost", "test", "asas12" ); $wybierz = mysql_select_db ( 'test' ); $zapytanie = "INSERT INTO `klienci` (`id`, `login`, `haslo`, `email` , `tekst`) VALUES ('', '$login', '$haslo', '$email', '$tresc')"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); mysql_close($lacz); ?> Czy nalezy wstawic tutal funkce SELECT i sprawdzic login w rekordach, jezeli jest to die i wywalic info ze juz jest, a jezeli nie to wykona dopiero $zapytanie czy jest jakis bardziej zaawansowany a zarazem łatwiejszy sposob? Ten post edytował omajgat 30.10.2009, 08:34:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 03:54 |