![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej..
Mam panel admina którego nie trawie aż do bólu..został on strasznie zakodowany i jest zapisany przy pomocy framesetów.. Czy można je jakoś zastąpić? Oraz ogólnie czy jest bezpieczne stosowanie framesetów jak i iframe w panelu admina? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Czy można je jakoś zastąpić? chociazby divami + ewentulanie ajaxem. wszystko zalezy od tego do czego i jak tych framow uzywales.Cytat Oraz ogólnie czy jest bezpieczne stosowanie framesetów jak i iframe w panelu admina? Rownież zależy od użycia
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli zależy ci aby podczas akcji nie była przeładowywana cała strona, a tylko jej część to idealnie będzie się nadawał AJAX.
Ogólnie rzecz biorąc iframe i framsety są uważane za przestarzałe, ale nie można powiedzieć, że posiadają same wady. IMHO jeżeli skrypt został dobrze napisany to ramki nie powinny być zagrożeniem dla bezpieczeństwa. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje za bardzo szybką odpowiedź..
Mój admincp się opiera na 2 framesetach menu oraz conent no i dokładnie mi zależy aby podczas akcji nie była przeładowywana cała strona. niestety na ajaxie juz się kompletnie nie znam lecz jeśli ktoś mnie pokieruje w dobry temat lub gdzie szukać będę z góry bardzo wdzięczny:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już temat nie dla tego działu, ale mogę cię trochę nakierować. Jednym z najprostszych frameworków do js-a jest jquery. Możesz w nim w prosty sposób używać ajax-a bez obaw, że nie będzie działał na niektórych przeglądarkach. Musisz jeszcze uważać, żeby system mógł działać bez js-a. Może i jest to admin, ale lepiej wyrobić sobie dobre nawyki zawczasu. Dlaczego musi być taka obsługa? A, dla różnorakich botów, specjalnych przeglądarek np. dla niewidomych no i oczywiście dla tego promila użytkowników z wyłączonym js-em.
![]() Sama obsługa linków to nic specjalnego. Zobacz np. w gmailu jak tam to działa. Link jest w hash'u przez co, użytkownik widzi adres (może go np. przesłać komuś innemu), a przeglądarka nie odświeża strony. Więcej informacji znajdziesz w google. ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:31 |