![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki kod i nie rozumiem co może być źle, jak znaleźć error (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
ten if jest wywoływany w pętli while, nie rozumiem dlaczego ale czasem liczby o przecinkowej precyzji wcale nie są wykrywane jako równe (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) ! Co może być tego przyczyną ? Czy to nie są wartości typu int tylko String np. jak to sprawdzić, co może być źle ? proszę o wskazówki bo naprawdę nie rozumiem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
O błędzie w składni if-else nie piszę bo to już wytknięto. Co do liczb zmiennoprzecinkowych to niestety z porównywaniem ich trzeba mocno uważać. O ile nie są to jakieś, nazwijmy to, proste w stylu 0.5 czy mające ciut więcej miejsc po przecinku, to już porównywanie wyników bardziej skomplikowanych wyrażeń może dawać nierówne wartości z racji określonej dokładności liczb, a w związku z tym przy działaniach zachodzą co i rusz zaokrąglenia. Im ich więcej, tym większa szansa, że porównanie zakończy się jako FALSE. Dobrym przykładem by to zobrazować może być popularne:
1/9 * 9 Jak wiadomo 1/9 daje w zapisie dziesiętnym 0.11111111111111111111111111 przemnożenie przez 9 da więc: 0.9999999999999999999 a nie jak nakazuje matematyka 1 i takie właśnie pułapki czekają na programistów co i rusz w związku z zaokrągleniami i przybliżeniami. EDIT: To co podałem jest proste i kompy takie trywialne przypadki zazwyczaj wyłapują, więc 1 ostatecznie wychodzi, chociaż wynika to z przekształceń wyrażeń arytmetycznych na niskim poziomie. Dzielenie jest zamieniane zazwyczaj na mnożenie przez odwrotność (ale to też zależy od choćby obecności koprocesora), ale o tym możesz nie wiedzieć, bo nie każdy programista musi znać architekturę komputerową włącznie z budową procesora i operacjami prze niego wykonywanymi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) To miał być tylko przykład ilustrujący ideę, która leży u podstaw opisanego przez Ciebie błędu. Ten post edytował thek 28.10.2009, 21:09:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Tryllion, bardzo słusznie zauważyłeś, że liczby zmiennoprzecinkowe nie są wykrywane jako równe, mimo iż liczby rzeczywiste które reprezentują są równe. Dokładnie to liczby zmiennoprzecinkowe w postaci binarnej stanowią reprezentację liczb rzeczywistych z pewną dokładnością. Nie znam dokładnie php i nie wiem czy są w tym języku jakieś specjalizowane funkcje rozwiązujące ten problem lecz możesz spróbować zmienić porównanie
na np.
Ten post edytował pheter 28.10.2009, 21:17:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 29.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IF ma taką formę bo uciąłem wiele z niego i wkleiłem na forum to co istotne.
Dodałem (float) przy obu wartościach, nadal nie wykrywa, co ciekawe funkcja jest wywoływana w pętli i za pierwszym razem działa. Przy drugim wywołaniu: już nie działa, i wszystko jest NIE, za pierwszym równe elementy wykrywa, co może się zmienić w tym czasie, zapis zły ? EDIT: zmieniłem wartości na bardziej przystępne, w bazie są co 0.01 a pętla co 0.1 , teoretycznie co 10 powinno wykryć ale wykrywa tylko za 1 wywołaniem tej funkcji !?! Np. 1.1 jest taki sam jak 1.1 ale już 1.2 nie z 1.2 ! nie rozumiem... Ten post edytował Tryllion 28.10.2009, 21:27:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 12.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wykrywa i wykrywać nie musi, bo 0.1 to wcale nie taka "okrągła" liczba jak się Tobie wydaje, a 0.01 tym bardziej (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Przeczytaj posty powyżej, powinno pomóc w zrozumieniu. Ten post edytował pheter 28.10.2009, 21:34:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 23.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Nie wykrywa i wykrywać nie musi, bo 0.1 to wcale nie taka "okrągła" liczba jak się Tobie wydaje, a 0.01 tym bardziej (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) To ja może wspomnę, że najlepsze pod względem "okrągłości" liczby w systemach komputerowych są dane łatwo zapisujące się binarnie, przykładowo 0.125 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dlaczego? Zapiszcie sobie tę liczbę binarnie to zobaczycie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Dla leniwych wyjaśnię, że kolejne liczby po przecinku to coraz wyższe ułamki dwójki. Tak więc binarnie:Przeczytaj posty powyżej, powinno pomóc w zrozumieniu. 0.1(bin) = 2^-1 = 1/2^1 = 1/2 = 0.5(dec) 0.01(bin) = 2^-2 = 1/2^2 = 1/4 = 0.25(dec) 0.001(bin) = 2^-3 = 1/2^3 = 1/8 = 0.125(dec) ...i tak dalej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Te liczby się dodają bez żadnych przybliżeń i można na nich liczyć bezpiecznie i to do ułamków dwójki są zaokrąglane liczby takie 0.75 to binarnie 0.11, ale już 0.76 to już będzie wariacja 0.110101... i dalej z precyzją lecąc jeszcze ileś zer i jedynek byleby jak najbliżej tego być. To sprawia, że dodając dwie takie liczby nie ma gwarancji dokładności. Są systemy, które to obchodzą i to w nich powinno się zapisywać dane jeśli chcesz mieć gwarancję dokładności. Poczytaj może nieco o BCD to Ci się rozjaśni temat. Inaczej zapisują one dane przez co są naprawdę dokładne, ale niestety kosztem zużywanej pamięci. |
|
|
![]()
|
|
ostatecznie wkurzyłem się i dodałem do każdej ze zmiennej liczbowej .'X' , co jak rozumiem przekonwertowało obie wartości na string typu _,__X gdzie _ to cyfra, sztuczka zadziałała, ale i tak jest to rozwiązanie lamerskie, na szybko, ale myślę że do mojego projekciku wystarczy.
dzieki za odpowiedzi |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 10:58 |