Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP] wirus
em-ba
post 28.10.2009, 12:25:37
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, w jaki sposób mogę usunąć wirusa ze strony na serwerze?
Mam dostęp do plików, które się na nim znajdują ale.. nie mam ich na twardym (żeby je zastąpić)
Otwierając stronę w przeglądarce wyskakuje ostrzeżenie od antywira
Kod
HTML/Iframe.B.Gen wirus

Wiem, że to nie jest typowy problem PHP ale może ktoś się z czymś takim spotkał i co ważniejsze poradził smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Spawnm
post 28.10.2009, 12:31:41
Post #2

Grupa: Moderatorzy

zobacz czy masz w plikach index dodaje <iframe> + jakiś kod , jeśli tak wywal to i zmień hasło do ftp + nie zapisuj w totalcomanderze.
+Quote Post
thek
post 28.10.2009, 12:34:30
Post #3

Grupa: Moderatorzy

Zacznij od zmiany hasła do serwera i NIE ZAPISUJ GO w plikach konfiguracyjnych softu jakiego używasz do łączenia (niech zgadnę... Total Commander? winksmiley.jpg ). Potem wejdź na serwer i usuń wszystkie nadmiarowe pliki index.htm, index.html i index.php bo takie Ci się pojawiły na serwerze przez owego robala. Sprawdź zresztą sobie, a sam zauważysz, że takie się pojawiły. Potem przeanalizuj wszystkie pliki typu index pod kątem dopisanego kodu (najczęściej) javascript, który wygląda Ci podejrzanie, czyli dane ma w postaci kodowanej lub prowadzi do nieznanych stron.

//kolejny raz przepisujesz czyjś post , jeszcze jeden taki numer i dostajesz warna.
//Spawnm

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
Pawel_W
post 28.10.2009, 13:25:53
Post #4

-----

dodam, że nie chodzi tutaj tylko o pliki html, miałem tego wirusa haha.gif i pozamieniał również pliki js, takie jak jQuery, aby również dodawały ramkę na stronę

EDIT: niektóre pliki mogły zostać również zawirusowane, miałem taki przypadek że gdy chciałem otworzyć plik, żeby usunąć ten iframe to antyvirus blokował mi edytor i wyskakiwał error: brak dostępu winksmiley.jpg

Ten post edytował Pawel_W 28.10.2009, 13:27:14
+Quote Post
em-ba
post 28.10.2009, 16:25:05
Post #5

-----

dzięki za wytłumaczenie;)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:52