![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuje jakiegoś skryptu za pomocą którego można usuwać odpowiednie rekordy z tabeli. Wiem że można usuwać dane za pomocą składni: DELETE FROM TABELA [WHERE warunek] [LIMIT ilość]; ale niestety mam z tym mały problem. Potrafie napisać skrypt za pomocą , którego będe mógł usuwać dane z odpowiedniego wiersza przypisując jako warunek odpowiednie dane np.: delete from klienci where id_klienta=2; Nie o to mi jednak chodzi. Poszukuje takiego skryptu, który będzie usuwał dane z wybranego prze ze mnie rekordu a nie jak jest powyżej tylko dane klienta o id=2. Jeżeli macie jakieś gotowe skrypty to podeślijcie albo dajcie jakiś namiar. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy o to chodzi ale prosze:
[php:1:d4290398cc] <html> <body> <form action=test.php method=post> <input type=text name=id> <input type=submit name=submit value=Wyślij> </form> <?php if($submit) { mysql_connect(localhost,root,krasnal); mysql_create_db("baza"); mysql_select_db("baza"); $zapytanie = "DELETE FROM user WHERE id='$id'"; mysql_query($zapytanie); echo "User o id: $id został skasowany"; } ?> </body> </html>[/php:1:d4290398cc] Lul nawet działa ![]() a i sorki za html`a ale mi się wygodniej pisze że najpierw html a potem php ![]() a i prosze napisz czy się podoba i czy działa ![]() -------------------- GG: 3841697 TLEN ID: dragon89
Warsztat: Krasnal 2.6 PHP: llllllllllllll 25% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mniej więcej o to mi chodziło. Postaram się to troszeczke poprzerabiać i wrzucić do swojego projektu.
Wielkie dzięki :wink: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mniej więcej o to mi chodziło. Postaram się to troszeczke poprzerabiać i wrzucić do swojego projektu.
Wielkie dzięki :wink: Nie ma sprawy... robiłem to na szybcika ![]() hmm... admini: Pomogłem 1 osobie ![]() -------------------- GG: 3841697 TLEN ID: dragon89
|
|
![]()
|
|
Ten skrypcik co mi podrzuciłeś elegancko mi działa i część projektu już mi śmiga.
Mam jescze jednak problem w dalszej części projektu a mianowicie musze zrobić coś takiego: mam tabele klienci a w niej dane imie,nazwisko itp. po wyszukaniu klienta o imieniu Jan wyświetla mi się tabelka ze wszystkimi danymi tego klienta. Następnie w tabelce mam linki do edytowania i usuwania tych danych klienta. Edytowanie mam już zrobione tylko z tym usuwaniem mam jeszcze mały problemik. Właśnie staram się podpiąć ten twój skrypt pod ten link ale coś nie działa i nie wiem jak to przerobić. masz jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
Cytat Ten skrypcik co mi podrzuciłeś elegancko mi działa i część projektu już mi śmiga.
Mam jescze jednak problem w dalszej części projektu a mianowicie musze zrobić coś takiego: mam tabele klienci a w niej dane imie,nazwisko itp. po wyszukaniu klienta o imieniu Jan wyświetla mi się tabelka ze wszystkimi danymi tego klienta. Następnie w tabelce mam linki do edytowania i usuwania tych danych klienta. Edytowanie mam już zrobione tylko z tym usuwaniem mam jeszcze mały problemik. Właśnie staram się podpiąć ten twój skrypt pod ten link ale coś nie działa i nie wiem jak to przerobić. masz jakiś pomysł? Chodzi Ci o to: imie | nazwisko | Jan | Kaczmarek | Zmień | Usuń sorki że tak brzydko ale chciałem ci pokazać !! To jak oto chodzi ? -------------------- GG: 3841697 TLEN ID: dragon89
|
|
![]()
|
|
tak dokładnie o to chodzi
te dane w tabelce wygenerowane są skryptem i po naciśnięciu na link usuń generowaby jest kolejny skrypt php, który ma usuwać te dane |
|
|
![]()
|
|
Cytat tak dokładnie o to chodzi
te dane w tabelce wygenerowane są skryptem i po naciśnięciu na link usuń generowaby jest kolejny skrypt php, który ma usuwać te dane Pokaż kod cały !! Bo tak to ci nie powiem ![]() -------------------- GG: 3841697 TLEN ID: dragon89
|
|
![]()
|
|
to jest kod tego skryptu pod który chcę podpiąć te usuwanie:
[php:1:cbcdbe2030]<?php $db_name = "bazka"; $con = mysql_connect("localhost") or die("Blad otwarcia bazy"); $db = mysql_select_db($db_name, $con) or die("Otwarcie tabeli nie powiodło się"); $zapytanie = "select * from Klienci"; $result = mysql_query($zapytanie, $con) or die("Błąd połączenia"); print "<center>"; print "<table border=1>";print "<tr><td><b>Imie</b></td><td><b>Nazwisko</b></td><td><b>Adres_zam</b></td><td><b>Email</b></td><td><b>Edycja</b></td><td><b>Usuń</b></td></tr>"; while ($record = mysql_fetch_array($result)){$Imie = $record[2];$Nazwisko = $record[3];$Adres_zam = $record[4];$Email = $record[5]; print "<tr><td>$Imie</td><td>$Nazwisko</td><td>$Adres_zam</td><td>$Email</td><td><a href="edycja.php">Edytuj</a></td><td><a href="usun.php">Usuń</a></td>"; #print "</table>"; #echo "<form> #<input type='text' name='Imie' size='10' value='",$record['2'],"'> #<input type='text' name='Nazwisko' size='10' value='",$record['3'],"'> #<input type='text' name='Adres_zam' size='15' value='",$record['4'],"'> #<input type='text' name='Email' size='15' value='",$record['5'],"'> #echo "></form>"; #echo "<br/>"; } print "</center>"; ?> ?>[/php:1:cbcdbe2030] |
|
|
![]()
|
|
[php:1:f8b8e5aad9]<?php
$db_name = "bazka"; $con = mysql_connect("localhost") or die("Blad otwarcia bazy"); $db = mysql_select_db($db_name, $con) or die("Otwarcie tabeli nie powiodło się"); $zapytanie = "select * from Klienci"; $result = mysql_query($zapytanie, $con) or die("Błąd połączenia"); print "<center>"; print "<table border=1>";print "<tr><td><b>Imie</b></td><td><b>Nazwisko</b></td><td><b>Adres_zam</b></td><td><b>Email</b></td><td><b>Edycja</b></td><td><b>Usuń</b></td></tr>"; while ($record = mysql_fetch_array($result)){$Imie = $record[2];$Nazwisko = $record[3];$Adres_zam = $record[4];$Email = $record[5]; print "<tr><td>$Imie</td><td>$Nazwisko</td><td>$Adres_zam</td><td>$Email</td><td><a href="edycja.php">Edytuj</a></td><td><a href="nazwa_tego_pliku.php?co=usun">Usuń</a></td>"; #print "</table>"; #echo "<form> #<input type='text' name='Imie' size='10' value='",$record['2'],"'> #<input type='text' name='Nazwisko' size='10' value='",$record['3'],"'> #<input type='text' name='Adres_zam' size='15' value='",$record['4'],"'> #<input type='text' name='Email' size='15' value='",$record['5'],"'> #echo "></form>"; #echo "<br/>"; } print "</center>"; if($co ==usun) { ?> <html> <body> <form action=test.php method=post> <input type=text name=id> <input type=submit name=submit value=Wyślij> </form> <?php $zapytanie = "DELETE FROM user WHERE id='$id'"; mysql_query($zapytanie); echo "User o id: $id został skasowany"; ?> </body> </html> <?php } ?>[/php:1:f8b8e5aad9] Chyba powinno dziłać tylko znajdz: [php:1:f8b8e5aad9]<?php <a href="nazwa_tego_pliku.php?co=usun">Usuń</a> ?>[/php:1:f8b8e5aad9] i zmień "nazwa_tego_pliku.php" tak jak ten plik się nazywa... i powinno działać ![]() -------------------- GG: 3841697 TLEN ID: dragon89
|
|
![]()
|
|
aha czyli mam zamienic
nazwa_tego_pliku.php?co=usun na np. coś takiego usun.php (to jest nazwa tego skryptu co ma usuwać) dobrze zrozumiałem? |
|
|
![]()
|
|
Cytat aha czyli mam zamienic
nazwa_tego_pliku.php?co=usun na np. coś takiego usun.php (to jest nazwa tego skryptu co ma usuwać) dobrze zrozumiałem? nie... w jakim plik masz ten kod co mi dałes ? -------------------- GG: 3841697 TLEN ID: dragon89
|
|
![]()
|
|
ok już wiem,
nawet coś zadziałało...troche dopracuje szczegóły i będzie dobrze jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI. Słuchaj mam jeszcze jedno pytanko, bo zamieściłem też wcześniej posta na temat ładowania danych z pliku jakbyś miał troche czasu i cierpliwości to może byś spojrzał na to. Temat postu ładowanie danych z pliku. |
|
|
![]()
|
|
Cytat ok już wiem,
nawet coś zadziałało...troche dopracuje szczegóły i będzie dobrze jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI. Słuchaj mam jeszcze jedno pytanko, bo zamieściłem też wcześniej posta na temat ładowania danych z pliku jakbyś miał troche czasu i cierpliwości to może byś spojrzał na to. Temat postu ładowanie danych z pliku. Oki sprawdze... ale jak wpisałeś w usuń <a href=nazwapliku.php?co=usun> to czasem nie usuń tego [php:1:1bce2aaa77]<?php ?co=usun ?>[/php:1:1bce2aaa77] -------------------- GG: 3841697 TLEN ID: dragon89
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:28 |