![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś ma sposób na ustawienie pionowe tekstu w polu input?
Przykład
FF i IE wyświetla wpisany tekst u góry, Opera na środku. vertical-align:middle czy baseline nie działa. padding-top - działa i przesuwa tekst w dół ale w Operze wtedy tekst jest już na dole tego pola. Na sieci znalazłem też pomysły z line-height ale nie działa. -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 10 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może da się to obejść przez coś takiego:
Ustawić niezbyt wysokie pole (tak żeby tekst się mieścił) i rozepchać je paddingiem? Ten post edytował t4keda 27.10.2009, 19:35:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety FF w takim wypadku w ogóle nie pokazuje tekstu. Padding nie rozpycha pola input tylko sam tekst przesuwa w dół, poza pole input.
Chyba nie da się tego zrobić żeby było ok we wszystkich przeglądarkach. -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 10 Dołączył: 14.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio też musiałem wyśrodkować tekst w input i zrobiłem coś takiego:
Tu możesz zobaczyć jak to wyszło: http://t4keda.cba.pl/jscript/contrast_css/ W moim FF3.5.3 ja widzę dosyć dobrze ustawiony tekst, więc to działa. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc (klikam "pomógł")
Pomału doszedłem o co chodzi za pomocą twojego przykładu. vertical-align:middle - niestety nie działa tak jak trzeba. W FF i Opera bez różnicy czy jest czy nie ma, za to w IE środkuje napis ten obok pola input. IE jak zwykle luźno wszystko traktuje ;) Przykład poniżej działa ok:
Ale UWAGA! DOCTYPE musi być XHTML czyli <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"> Gdy damy HTML to nie działa. Tutaj jest przykład działający, może komuś się przyda -------------------- Wszystko należy robić najprościej jak się da, ale nie prościej
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
vertical-align, jeśli dobrze pamiętam to nie środkuje tekstu względem elementu, ale element względem tekstu. Fakt, że jeśli masz jedną linijkę tekstu, która jest niższa od elementu któremu nadałeś vertical-align, to wygląda to jakby tekst przesuwany. Ale zobacz co się stanie jeśli będziesz miał długi tekst (kilka linijek) i dasz vertical-align (middle, top, bottom) obrazkowi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 19:04 |